[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-494548c2aa214d6aa8c96e5efe559c00.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/100x73\/l-494548c2aa214d6aa8c96e5efe559c00.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-494548c2aa214d6aa8c96e5efe559c00.jpg","size":"67.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Manifestacija 'Dani džemata i džamija' pod motom 'Naša sigurnost je u džematu"

Manifestacija „Dani džemata i džamija“ počinje 3. maja, a centralni događaj je svečanost otvorenja obnovljene Arnaudije džamije u Banjoj Luci, 7. maja. Ove godine, manifestacija se održava pod motom "Naša sigurnost je u džematu".

Organizatori manifestacije, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas su na konferenciji za medije, najavili bogat program koji će do 12. jula biti realiziran širom BiH – promocije knjiga, izložbe, okrugli stolovi, tribine, svečano otvorenje džamija.

Direktor Uprave Mensur ef. Malkić ukazao je na važnost džamija i džemata, te podsjetio na rušenje Ferhadije, i drugih džamija.

- Agresori su rušenjem džamija htjeli da sruše naše džemate, zato je nama jedan od ciljeva da se podsjetimo na naše džemate i njihov rad. Hvala Bogu mi smo tu, evo nas u našoj domovini, tu su i džamije, i džemati, i Islamska zajednica – naglasio je Malkić.

Odlukom Rijaseta IZ u BiH 7. maj proglašen je Danom džamija, to je dan kada je u Banjoj Luci 1993.godine minirana, do temelja porušena, Ferhadija džamija.

Stoga, kako je kazao voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Meho ef. Šljivo, u institucijama Islamske zajednice Dan džamija se obilježava prigodnim aktivnostima tokom kojih se šalje važna poruka, prisjećanje i podsjećanje na stradanje, potpuno rušenje džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Stručni saradnik za imamet Rijaseta IZ u BiH Bahrudin ef. Čolo, je najavio da će  kroz različit program manifestacije, biti aktualizirano pitanje organizacije vjerskog i kulturnog života, te ukazao na značaj, neraskidivu vezu džamije i džemata.

- Džemat je uvijek imao svoje mjesto u našem društvu. Džamija bez džemata, i džemat bez džamije ne idu. Svjesni smo izazova s kojima se suočavamo, tako da je manifestacija prilika da o njima razgovaramo i nađemo najbolje rješenje. Moto ovogodišnje manifestacije je Naša sigurnost je u džematu - kazao je Čolo.

U svim džamijama će u petak, 3. maja, biti održana jedinstvena hutba povodom Dana džamija. U haremu Arnaudija džamije bit će otvorena izložba „Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije“. Ista izložba će kasnije biti postavljena i u Sarajevu.

Svečanost otvorenja džamija će biti urpiličena i u Nizozemskoj, u Džematu „Hajr Enschede“ 11. maja, a potom u džematu „IKC Din“, 12. maja.

Manifestacija će biti završena svečanim otvaranjem džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!