[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/fna-85677.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/100x73\/fna-85677.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/fna-85677.jpg","size":"358.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Malo urađeno po zaključcima iz Analize CCI-a o implementaciji preporuka revizije

Na konferenciji "Revizija javnih institucija u BiH - neiskorišteni potencijali - dvije godine poslije" koju su danas u Sarajevu organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI) konstatovano je da nije puno urađeno po zaključcima iz Analize CCI-a predstavljene prije dvije godine, a posvećene utvrđivanju poteškoća u implementaciji preporuka revizije.

Član Parlamentarne komisije za reviziju Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aner Žuljević izjavio je da je, u zemlji u kojoj se ne poštuju presude Ustavnog suda, teško očekivati da se poštuju preporuke Ureda za reviziju institucija BiH.

On je istaknuo da sve dok Tužilaštvo BiH ne počne po službenoj dužnosti štiti institucije i njihov rad "imat ćemo volonterskih rukovodilaca organa po pitanju ispunjavanja preporuka revizije i djelimičnu anarhiju u sistemu".

Istakao je da se od kreiranja analize CCI-a "Revizija javnih institucija u BiH - neiskorišteni potencijali", prije dvije godine, praktično nije desilo ništa što bi predstavljalo iskorak po zaključcima koji su prepoznali sve devijacije sistema kad je u pitanju revizija.

Zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Jasmin Pilica rekao je da  analiza koju je CCI napravio prije dvije godine ima vrlo interesantne zaključke i preporuke koji su u velikom dijelu apostrofirali probleme s kojim se revizori susreću u radu.

Dodao je da je dio tih preporuka implementiran dok je ostatak u fazi realizacije.

Denis Telić iz CCI-a naveo je da je jako malo urađeno po preporukama iz analize od prije dvije godine, iako ima određenih napredaka. 

Pojasnio je da još uvijek revizijama fali kapaciteta, revizora i novca te mnoge institucije ostaju daleko od revizije utroška javnog novca.

Telić je naglasio da je u protekle tri godine bilo samo 11 predmeta pred tužilaštvima po pitanju negativnih izvještaja revizije, a niti u jednom niko nije krivično ili prekršajno kažnjen. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!