[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/trpeza.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/trpeza.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/trpeza.jpg","size":"261.06","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Gastronomija

Mali pojmovnik bosanske kuhinje

Kao i mnoge druge kuhinje, i bosanska ima prateći "pojmovnik" koji između ostalog obuhvata i okupljanja koja podrazumijevaju i bogatu trpezu.

Ovo su neki od pojmova koji se koriste:

Jemek - pojedinačno jelo, ali i obrok

Mezetluk - uvod u obrok (sirevi, suho meso, turšije, tope, hladna pečenja, jalan-dolma)

Ikindijuša - užina

Akšamluk - sjedeljka uz jelo i piće (Sarajlija Muhamed Nerkesi u 16. stoljeću je zabilježio da je jedina zapovijed akšamluka da se pije, al' da se ne smije napiti)

Sijelo - sjedeljka poslije večere (serviraju se lagana jela - pečeni krompir presječen napola, kajmak, pekmez, pogača, kesteni)

Teferič - vrijeme provedeno u gozbi i veselju

Podijelite ovaj članak!