[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/27\/pistolj-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/27\/100x73\/pistolj-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/27\/pistolj-ilustracija.jpg","size":"260.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Mala: Neće ovdje razum tek tako da pobjedi, pružit ćemo mu žestok otpor

PIše: Asaf Bečirović

U Čipkinom dimu, klubu ratnih vojnih invalida, Bajro je vadio kake iz nosa, Cuco štapićem sa vatom čistio uši. Mala je rekla e, moj Cuco, što si čistio uši, čistio si. Ovaj ju je upitno pogledao pa mu je Mala objasnila da su štapići za uši zabranjeni u Evropskoj uniji.

- Kak'a, ba, Evropska unija!? Raspada se ta vještačka tvorevina. Eno i Britanija, kilavo doduše, izlazi iz unutra - odgovorio je Cuco nastavljajući radnju.

Ja sam listao novine. Tamo je izašla obavijest da je na ahiret preselio naš komšija iz susjedne zgrade. I da je ožalošćena mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije. Pomislio sam kako je to možda tačno za rodbinu i prijatelje. Za komšije i susjede nisam baš siguran. Jer stalno ih je rahmetlija kinjio da ne bacaju smeće i opuške sa balkona, zaključavaju ulaz, da ne przne oko zgrade i tako to. Sad, eto, rahat mogu przniti. U novinama je Milorad crtao nove karte „velike Srbije“. Kartu sam pokazao Bajri i Maloj. Cuco se nije dao ometati u čišćenju ušiju.

- „Velika Albanija“, „velika Srbija“, „velika Makedonija“... Kod nas Balkanaca samo je mozak mali! - rekne Mala.

Onda je i Bajro počeo čitati tekst gdje je Dodik rekao da će buduća Srbija biti sastavljena i od dijelova Crne Gore, plus Republika Srpska. Rekao je da Milorad je nacionalista, da takvi ne pristaju na kompromis.

- On bi, ako bi mogla i neka manja „velika Srbija“ - zaključio je Bajro, dodavši da bi veća riba mogla progutati malu. To jest da bi „velika Srbija“ mogla progutati Srbiju.

Tu je Mala počela pričati kako je veliki dio Srba iz BiH za „veliku Srbiju“, da bi život dali za nju i Dodika. Bajro je samo rekao da dati život za vođu je primitivni dio trampe. I dodao da Srbija mora biti velika jer u postojeću ne mogu stati svi problemi.

Ja sam nehajno zaključio da nam se valja pripremati za odsutnu bitku, za suverenu i nedjeljivu Bosnu. Ako treba i u patikama i farmerkama, ali sa puškom u ruci. Bajro je vrtio glavom i rekao da sada imamo fabrike naoružanja, da nismo više goloruki.

 - Neće ovdje razum tek tako da pobijedi. Izgleda, pružit ćemo mu žestok otpor! - rekla je Mala poželjevši neprijateljima Bosne i Hercegovine dug život. Naročito ako su na doživotnoj robiji.

Cuco je zaustio da nešto prokomentariše na tu temu, ali sam ja rekao da piše u novinama i kako svaki Bošnjak u prosjeku ima osam ženskih u životu. Bajro je podigao glavu i rekao:

- Bogme se neko nahvatao i u moje ime!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!