[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-c12952210eaff10822382ac069542bed.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/l-c12952210eaff10822382ac069542bed.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-c12952210eaff10822382ac069542bed.jpg","size":"38.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Mahmuzić: Kamate ostale stabilne zahvaljujući mjerama

Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić izjavio je da su sankcije pojedincima i pravnim osobama s američke crne liste do sada rezultirale i gašenjima njihovih bankovnih računa, što je mjera koja je do sada možda i najviše „zaboljela“ i izazvala najviše reakcija.

Mahmuzić za "Avaz" ističe da je primjena sankcija sastavni dio redovnog poslovanja svake banke pojedinačno i upravljanja rizicima.

- Sistem upravljanja rizicima u banci mora biti uspostavljen na način da obuhvati sve rizike koje banka smatra značajnim i kojim je izložena ili bi mogla biti izložena u svom poslovanju. On obuhvata i procjene rizičnosti pojedinog poslovnog odnosa ili grupe klijenata, transakcije ili proizvoda. Osim primjene domaćeg zakonskog okvira, banke uzimaju u obzir i uvjete održavanja korespodentnih odnosa i učešće u međunarodnim plaćanjima – kazao je Mahmuzić.

Prvi put u posljednjih pet godina Evropska centralna banka je početkom juna snizila kamatne stope na 3,75 posto, što je nagovještaj ublažavanja mjera za zasutavljanje inflacije. Mahmuzić objašnjava da će daljnje korekcije nivoa kamatnih stopa biti povezane s dostizanjem ciljne stope inflacije od dva posto, ali  odluke ECB-a u ovoj godini ostaju restriktivne.

- Viši nivoi kamatnih stopa za posljedicu imaju usporavanje ekonomske aktivnosti. U protekle dvije godine mi smo oprezno analizirali i procjenjivali efekte promjena na međunarodnim finansijskim tržištima te smo mjerama Agencije za bankarstvo FBiH uspjeći izbjeći značajne rizike rasta nivoa kamatnih stopa. Nivoi kamatnih stopa u BiH i FBiH ostali su stabilni zahvaljujući našem pristupu i specifičnim uvjetima tržišta. Nagli rast kamatnih stopa u EU nije se preselio na naše tržište – kazao je Mahmuzić.

Dodao je da su se promjene kamatnih stopa bilježile na kreditima ugovorenim s promjenjivom kamatom, ali da su se banke, uvažavajući privremene mjere Agencije, odlučivale da povećanje ne bude više od dva posto.

- Prosječne kamatne stope za nove kreditne plasmane održavale su se stabilnim u proteklih pet godina, nisu se značajno mijenjale – zaključio je Mahmuzić za "Avaz".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!