[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/09\/l-fa89b1424b838566a139247a81460196.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/09\/100x73\/l-fa89b1424b838566a139247a81460196.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/09\/l-fa89b1424b838566a139247a81460196.jpg","size":"58.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Mahmutbegović i Dunović odgovorili visokom predstavniku - Očekujemo da imenujete pravog krivca

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem navode da su, u skladu s njegovim pismom od 8. augusta 2022. godine, koje su zaprimili službenim putem, te koje je preneseno od većine medija, „najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljan dugogodišnji problem u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavljen i kome je adresiran“.

- Dozvolit ćete da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu.

Ipak, cijeneći i poštujući Vašu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH otkoči, te samim tim omogući rad Ustavnog suda Federacije BiH i popuna Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, dužni smo da dodatno informišemo i Vas i cjelokupnu javnost Federacije BiH - navodi se u pismu.

Dodaje se da proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika Federacije BiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku Federacije BiH na dalje postupanje prema Domu naroda.

- Nakon što predsjednik Federacije BiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili smo nekoliko urgencija prema predsjedniku Federacije BiH. Nakon izostanka odgovora predsjednika Federacije BiH na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali i Ustavni sud Federacije BiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU, OHR-a i druge relevantne institucije. U skladu s prethodno iznesenim, u prilogu Vam dostavljamo kompletnu dokumentaciju i korespondenciju između nadležnih organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces - navode Mahmutbegović i Dunović.

Ističu da upravo zbog navedenog smatraju neprihvatljivim da se „utvrđena svjesna blokada Predsjednika Federacije BiH, pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH“.

- Stavljanjem u isti kontekst Predsjednika Federacije BiH koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i potpredsjednika Federacije BiH koji su postupali u skladu sa Ustavom Federacije BiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma - navodi se u pismu Mahmutbegović i Dunovića.

Napominje se da je prethodni Visoki predstavnik u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, „kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, prepoznao i naveo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru“.

- Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH.

Na kraju, poštovani gospodine Schmidt, od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i u skladu a Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu ovog procesa - navodi se u pismu potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića visokom predstavniku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!