[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-8dc4e89a64a11b661bfc6625b4ee3c08.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-8dc4e89a64a11b661bfc6625b4ee3c08.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-8dc4e89a64a11b661bfc6625b4ee3c08.jpg","size":"107.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Magoda na 60. venecijanskom bijenalu s maestrom Safetom Zecom i umjetnicom Šejlom Kamerić

U okviru ovogodišnje Međunarodne umjetničke izložbe u Veneciji svoje radove predstavila su dva izuzetna umjetnika iz naše zemlje - Šejla Kamerić i Safet Zec sa kojima se ministar kulture i soprta KS Kenan Magoda sastao tokom svog boravka u tom gradu.

Najstarija svjetska izložba umjetnosti, 60. bijenale u Veneciji, predstavila je radove više od 330 umjetnika na centralnoj izložbi "Stranci svuda", uz izložbe u 88 nacionalnih paviljona.

Magoda je izjavio da je taj događaj još jednom potvrdio bogatstvo i raznolikost umjetničkog stvaralaštva iz naše zemlje, te ga je učinio izuzetno ponosnim.

- Naši umjetnici su se istakli svojom autentičnošću i talentom, ostavljajući dubok utisak na međunarodnoj umjetničkoj sceni - rekao je Magoda.

Savremena bh. umjetnica Šejla Kamerić predstavila je svoj rad u centru Venecije pod nazivom "Cease", prezentirajući snažnu političku poruku mira. Projekt je nastao u saradnji sa sarajevskim Muzejom savremene umjetnosti, a produkciju ovog rada s velikim zadovoljstvom podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Akademski slikar i grafičar mestro Safet Zec predstavio je svoja djela u Venecijanskom paviljonu pod nazivom "Domaći sekstant", pružajući posjetiocima jedinstvenu priliku da se upoznaju s njegovim impresivnim umjetničkim stvaralaštvom i radovima, koji su osvojili srca publike širom svijeta svojom dubinom i emotivnom snagom.

- Ovo je izuzetna prilika da naša umjetnost bude predstavljena na globalnoj sceni, te da se povežemo s umjetničkom zajednicom iz cijelog svijeta. Radovi naših umjetnika dodatno su obogatili ovaj veliki umjetnički događaj, te su doprinijeli dijalogu o temama koje su univerzalne i važne za savremeni svijet - poručio je Magoda.

Zahvalio je Safetu Zecu i Šejli Kamerić na njihovim izvanrednim doprinosima umjetnosti i kulturi, kao i svim organizatorima La Biennale di Venezia na izvanrednoj manifestaciji koja je okupila vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Službe za protoko i press KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!