[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-4ca59fd3cc758c55121b455c36ba7284.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-4ca59fd3cc758c55121b455c36ba7284.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-4ca59fd3cc758c55121b455c36ba7284.jpg","size":"140.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Najbitnija stvar na jučerašnjim izborima u Hrvatskoj je da zbog velike izlaznosti, koju je dijelom ponukao i predsjednik Zoran Milanović, rezultati ne mogu biti upitni, izjavio je danas u razgovoru za Fenu hrvatski politički analitičar Krešimir Macan.

Kako je rekao, hrvatski građani su glasali i to u 'nevjerovatnom broju'. To daje i legitimitet rezultatu HDZ-a i podršku za njihov treći uzastopni mandat. Ta visoka izlaznost daje potvrdu i strankama opozicije da su njihove tvrdnje o korupciji pale na plodno tlo kod birača.

Dakle, smatra on, Hrvatska se na ovim izborima polarizirala. Da nije bilko aktivnosti predsjednika Milanovića kampanja bi bila dosta predvidljiva. On je, de facto, napravio da su svi koji su prošli u Sabor 'pobjednici' ovih izbora jer su osigurali svoje pozicije, uključujući i SDP. 

Tako da bez obzira što se u ovom trenutku čini da HDZ ima više opcija, imaju dva puta kojima može slagati većinsku vladu, a vidimo najave da bi to moglo biti vrlo brzo, Milanović je ipak kroz svoju priču doveo i sebe u poziciju da postoji opcija da se dođe do 76 mandata ako bi okupio sve mandate na ljevici.

- Sada je na političarima da se dogovore. Izbori neće biti proglašeni neustavnima. Milanović je grubo krenuo, ali je shvatio da mu je to kontraproduktivno pa je ipak morao u konačnici 'omekšati' svoju retoriku i povući se iz kampanje u skladu s upozorenjem Ustavnog suda, tako da je i to utjecalo na rezultat - kaže Macan.

Kaže da kada kao hrvatski građanin i analitičar gleda što se sve događalo, zadovoljan je jer je na izborima pokazana jedna vrlo visoka razina profesionalnosti i poštovanja zakona i institucija, te su na kraju izbori odrađeni vrlo korektno, skoro bez ikakvog prigovora.

Upitan za komentar o odnosu prema BiH nove vlade koju bi formirao HDZ ili eventualno Milanović, Macan kaže da što se tiče glavnih tačaka hrvatske politike prema BiH to je apsolutna podrška za EU i NATO integracije, tako da tu ne bi bilo razlike ko god bio na vlasti.

Bilo bi razlike u pristupu pitanju izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, gdje je Milanović najavio da bi on imao neke drastičnije mjere. 

 - Ali svi znamo da su sve te izmjene Izbornog zakona u BiH stvar velikih kompromisa, tako da nije baš tako lako to promijeniti kako on misli. Milanović bi imao, sukladno svom karakteru, nekakve drugačije poteze, nego Plenković, ali Plenković je vrlo konkretniji i najviše je doprinio da su otvoreni pregovori sa Evropskom unijom. Tako da tu nema neke velike promjene. Bilo bi promjene u osobnom stilu ili u imenovanju veleposlanika, ali nekih velikih promjena ne bi bilo. I jedan i drugi bi činili sve da status Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ostane očuvan, a tu je glavni prijepor izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - kazao je Macan u razgovoru za Fenu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!