[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/24\/brainstorm-4222728-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/24\/100x73\/brainstorm-4222728-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/24\/brainstorm-4222728-1280.jpg","size":"42.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Logički test koji svima zadaje glavobolju! Možete li da odgovorite na ove zadatke?

Svi vole da rješavaju različite zagonetke, ukrštenice, mozgalice. One utiču na razvoj  mozga i drže ga u dobroj funkciji sve do starosti. Stranica "Bright Side" objavila je pet logičkih zadataka, neke od njih ćete riješiti za nekoliko sekundi, a ostali će oduzeti malo više vremena i napora.

Da li ste spremni za izazov?

Odgovori vas čekaju na kraju testa.

1. Zagonetka lažnog novčića

Imate 3 zlatna novčića, jedan od njih je lažan. Lažna kovanica je manje težine od ostale dve. Kako određujete koji novčić je lažan?

2. Izazov za kuhara

Da bi pobijedio na kulinarskom takmičenju, šef kuhinje treba da isprži 6 šnicli za 16 minuta koristeći samo jednu tavu. U tavu mogu stati samo 4 šnicle. Kako će kuhar to uraditi?

3. Kokoške i jaja

Starica je imala 3 kokoške koje su snijele 3 jaja za 3 dana. Jednog dana odluči da joj je potrebno više jaja, pa je kupila još 12 kokoški. Koliko će starica imati jaja za 15 dana?

4. Vitezovi i princeza

Jednom davno, kralj je želio da pronađe muža za svoju kćerku, pa je organizovao viteški turnir. Kandidati su morali da pristanu na dosta izazova, a na kraju su ostala samo 2 muškarca. Da bi odlučio koji će oženiti njegovu kćerku, kralj je naredio vitezovima da povedu svoje konje do jezera. Onaj čiji konj stigne posljednji, dobija princezu. Vitezovi su na svojim konjima krenuli lagano do jezera, trebalo im je nedelju dana, jer nijedan od njih nije želeo da bude prvi. Kada su sišli sa konja, princeza im je prišla i šapnula nešto. Vitezovi su ponovo uzjahali , ali su se ovaj put takmičili ko će prije stići do jezera. Šta im je princeza rekla?

5. Troja vrata

Dječak u šumi je pronašao napuštenu kolibu. Odlučio je da uđe. Nakon što je ušao vrata su se zatvorila, mjesto je bilo veoma mračno. Dječak je našao prekidač za svjetlo, ali nije bilo struje. Začuo se glas koji mu je rekao da može izaći iz kolibe, ali mora odabrati jedna od troja vrata. Iza prvih vrata je bilo 1000 otrovnih zmija. Iza drugih električna stolica, a iza trećih lav koji je gladan. Kako će dječak izaći?

 

 

 

 

 

Odgovori:

1. Na oba tasa stavite po jedan novčić, ako oba imaju istu težinu, treći je lažan.

2. Staviti 4 šnicle u posudu i pržiti 5 minuta. Poslije toga dvije okrenuti, a druge dvije polupečene izvaditi napolje i zamijeniti ih sa dvije nepečene, i njih pržiti 5 minuta. Nakon 5 minuta, izvaditi dvije koje je već okrenuo, ubaciti dvije već polupečene i pržiti 5 minuta.

3. Ako ste mislili da je odgovor 15, pogriješili ste. Ako su 3 kokoške za 3 dana snijele 3 jaja, to znači da kokoška daje jedno jaje svakog trećeg dana, što znači da će za 15 dana sneti 5 jaja, dakle 15 kokošaka će snijeti 75 jaja.

4. Princeza im je šapnula da zamijene konje.

5. Dječak treba da izabere vrata iza kojih je električna stolica. U kolibi nema struje, tako da se ništa neće desiti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!