[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/gram-positive-mycobacterium-tuberculosis-bacteria-725x493.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/100x73\/gram-positive-mycobacterium-tuberculosis-bacteria-725x493.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/gram-positive-mycobacterium-tuberculosis-bacteria-725x493.jpg","size":"461.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Liječenje tuberkuloze najbolja mjera u sprečavanju širenja zaraze (VIDEO)

 Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) i u Nedjelji borbe protiv tuberkuloze (TBC) promovira važnost jačanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Na konferenciji za novinare predsjednik DCKBiH Rajko Lazić podsjeća da je tuberkuloza od davnina znana bolest koja je i danas jedna od najozbiljnjih zaraznih bolesti, te naglašava da je ovogodišnji slogan 'Svi možemo učiniti napor da se okonča tubekuloza u našem okruženju'.

Naglašeno je da je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

Amina Kurtagić iz Crvenog križa FBiH istaknula je da će se, ovogodišnjim programom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, nastojati doći do što više ljudi radi pregleda posebno u ruralnim dijelovima kao i migranata.   

Ljiljana Gluhović iz Crvenog krsta RS istaknula je da će, u Nedjelji borbe protiv TBC, biti intenzivirane sve aktivnosti CKRS, posebno zdravstvene. Ipak, izdvojila je organiziranje pregleda za stanovništvo, te prigodna predavanja u školama.  

Podsjetila je i na važnost ranog prepoznavanja simptoma TBC-a poput dugotrajnog kašlja (duže od tri sedmice), povišene tjelesne temperature (duže vremena) i osjećaj slabosti organizma.  

Nedjelja borbe protiv TBC obilježava se od 14. do 21. septembra, a Društvo Crvenog krsta BiH planiralo je, u okviru cjelokupne strukture Crvenog krsta, zdravstvene, psiho socijalne i humanitarne aktivnosti. Dio aktivnosti su i posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti. Štampane su i prigodne markice.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!