[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/lavrov11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/100x73\/lavrov11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/lavrov11.jpg","size":"77.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Lavrov: Rusija ne vrši nikakav pritisak na zapadni Balkan

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je sinoć u Beogradu da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se miješa u unutrašnje stvari zemalja zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koji se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.

Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

"Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se miješa u život zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa“, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Istakao je da Evropa kaže da oni polažu pravo na neke regione.

"Ranija šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da kada EU prisustvuje negdje nemaju šta drugi da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gdje oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu“, skrenuo je pažnju Lavrov.

On je istakao da je to neokolonijalno razmišljanje.

Rekao je da je nedavno u Njujorku, na zasjedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Žozepom Boreljom, šefom evropske diplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na zapadnom Balkanu ili još negdje, treba to da pokaže, prenosi Tanjug.

Lavrov je u Beograd doputovao povodom Samita kojim se u naredna dva dana obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, a odmah po dolasku održao je sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!