[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/grupna-fotografijakina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/100x73\/grupna-fotografijakina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/grupna-fotografijakina.jpg","size":"403.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Lagumdžija na Imperial Springs Forumu u Kini

Po okončanju trećeg Imeprial Springs Foruma pod nazivom "Multilateralizam i samoodrživi razvoj", u saradnji s Madridskim klubom, Svjetskom liderskom alijansom, bh. delegacija učesnika Foruma u kojoj je i Zlatko Lagumdžija, u Pekingu je razgovarala s predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Lagumdžija, kao uvodničar na sesiji "Agenda 2030 - pokretač obnavljanja multilaterizma" je iznio niz prijedloga usmjerenih na institucionalno i finansijsko jačanje mehanizama implementacije 17 samoodrživih razvojnih ciljeva (SDG) Agende 2030.

Istakao je da bez regionalne saradnje države ne mogu imati koristi od rastuće globalizacije i ona se može zasnivati samo na jačanju uzajamnog povjerenja i viziji utemeljenoj na zajedničkim vrijednostima i interesima.

- Iskustvo nam govori da izazovi i problemi pred kojima je  EU i zapadni Balkan se  mogu rješavati samo  daljim integracijama kroz procese izgradnje država i društava zajedničkih vrijednosti - naglasio je Lagumdžija.

Tokom Imperijal Springs Foruma, na kojem su izlaganja imali 30 pozvanih učesnika sa svih šest kontinenata, Lagumdžija je imao niz razgovora i susreta s učesnicima iz političke, poslovne  i akademske zajednice o načinima saradnje u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!