[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/28\/1920px-fil2938.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/28\/100x73\/1920px-fil2938.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/28\/1920px-fil2938.jpg","size":"400.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Kvote za biogasne elektrane iskorak u zaštiti okoliša i prilika za poljoprivredu

Nakon što je Vlada FBiH usvojila izmjene Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, kojim je osigurano subvencioniranje proizvodnje električne energije iz postrojenja koja koriste biogas, iz USAID projekta Investiranja u sektor energije (EIA), USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i GIZ projekta Poticanje obnovljivih Izvora energije u BiH (ProRE), pozdravili su nove mjere Vlade.

Poručili su da otpad poljoprivrednog porijekla predstavlja jedan od velikih izazova u Bosni i Hercegovini, te da u njega spada đubre, odnosno prostirka iz farmskih objekata za držanje životinja, te animalni otpad nastao tokom klanja i prerade mesa.

- Odlaganje takvih materija predstavlja veliki problem, te rizik za zajednicu. Elektrane na biogas mogu biti rješenje jer pretvaraju taj otpad u električnu, toplotnu energiju i đubrivo. Subvencionirana kupovina električne energije iz elektrana na biogas daje poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji podsticaj da pravilno rukuje i odlaže otpad, čime štiti vodu, tlo i vazduh od zagađenja - navode iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

USAID EIA i njemački GIZ ProRE naglasili su i koristi za energetski sektor.

- Izmjene Akcionog plana FBiH omogućit će izgradnju postrojenja na biogas ukupnog kapaciteta 1.200 kW i stabilnu godišnju proizvodnju od 9.600 MWh. Poljoprivrednim kompanijama i firmama iz prehrambene industrije će se kupovinom električne energije iz postrojenja na biogas osigurati oko 77 miliona KM dodatnog prihoda u periodu od 12 godina. Garantovani prihodi od prodaje električne energije pomoći će firmama tokom tržišnih fluktuacija, čime će se sačuvati već postojeća radna mjesta i stvoriti uslovi za nova. Na taj način će lokalne zajednice i firme imati direktne koristi prelaskom na čistiji i održiviji energetski miks u Bosni i Hercegovini - saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!