[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-f11db9e51b23129a6d64562b1a6c2328.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/100x73\/l-f11db9e51b23129a6d64562b1a6c2328.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-f11db9e51b23129a6d64562b1a6c2328.jpg","size":"122.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Kvinta izrazila žaljenje što srpske stranke neće sudjelovati na glasovanju za opoziv gradonačelnika

Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU-a na Kosovu izrazili su u četvrtak žaljenje što su srpske stranke odlučile da ne sudjeuju na glasanju za opoziv gradonačelnika etnički Albanaca u četiri općine na sjeveru Kosova.

"Žalimo zbog izjava Srpske liste i drugih političkih aktera kosovskih Srba koji pozivaju na odustajanje od sudjelovanja u glasanju za opoziv gradonačelnika . Demokratsko sudjelovanje je ključno kako bi se osiguralo da izabrane institucije predstavljaju stanovništvo kojem služe", stoji u odgovoru.

Također istaknuli su kako prepoznaju da prošlogodišnji izbori nisu dali dugoročno političko rješenje za četiri općine, te da se uprava na sjeveru može obnoviti kada se održe  izbori uz aktivno sudjelovanje svih zajednica.

"Međutim, bojkot izbora 21. travnja neće donijeti takav rezultat, niti će donijeti bilo kakvu korist građanima koji žive na sjeveru. Stoga pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na povlačenje da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste raspoložive demokratske alate za promicanje efikasne i reprezentativne demokracije”, navode iz Kvinte.

Na Kosovu bi se 21. travnja trebalo održati glasovanje za smjenu albanskih gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, organizirala je potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika, etnički Albanaca koji su na vlasti u općinama na sjeveru Kosova došli nakon izbora u svibnju prošle godine nakon što su Srbi uglavnom bojkotirali izbore.

No Srpska lista je prošlog tjedna iznenada priopćila da neće sudjelovati u smjeni albanskih gradonačelnika "jer je premijer Kosova Albin Kurti učinio sve da taj proces ne uspije".

Vlada Kosova je pozvala građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika a kako bi glasovanje bilo uspješno potrebno je 50 posto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!