[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/25\/albin-kurti-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/25\/100x73\/albin-kurti-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/25\/albin-kurti-2.jpg","size":"276.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Kurti: Nije u redu što je Kosovo uvelo reciprocitet sa Sarajevom

Nije u redu što je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova uvelo reciprocitet sa Sarajevom. Time se kažnjavaju samo Bošnjaci. Srbi i Hrvati u BiH imaju druga dokumenta i slobodno putuju. Kosovo bi trebalo da uspostavi reciprocitet sa Srbijom, a ne sa Bosnom i Hercegovinom – kazao je Albin Kurti, predsjednik kosovskog pokreta "Samoopredjeljenje" i lider kosovske opozicije.

Sarajevo Business Forum je, kako je kazao, izvanredna prilika da govori o tome i da se sastane sa bh. političarima,  aktivistima, kako bi mogli uspostaviti bolju saradnju, jer „ima oblasti u kojima možemo sarađivati - politika, ekonomija, kultura, turizam i druge oblasti“.

Podsjetio je na događaje prije rata, vrijeme u bivšoj Jugoslaviji "koje nije bilo dobro ni za BiH ni za Kosovo, te da i danas imaju slične probleme, a ti problemi potiču prvenstveno iz Srbije, koja želi jednu malu Republiku Srpsku i na Kosovu“.

- Nama je žao što BiH ne priznaje neovisnost Kosova, ali za to nije krivo Sarajevo nego entitet Republika Srpska koja zloupotrebljava veto – rekao je Kurti u izjavi za medije.

Smatra da sloboda kretanja ne bi trebalo da se krši time što će se uspostaviti jedan formalni i štetni reciprocitet između BiH i Kosova, a takav reciprocitet nedostaje za Srbiju.

- Došao sam sa dokumentima Republika Albanije jer imam državljanstvo i Republike Albanije i Kosova - kazao je.

Govoreći o perspektivi Kosova, Kurti je rekao da je za 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova postignut uspjeh u vanjskoj politici jer je nezavisnost podržalo 115 država, a što se tiče unutrašnje konsolidacije nema velikih pomaka.

- Mitrovica ostaje podijeljen grad, socijalna bijeda je normalna pojava. Jedna država nije siromašna zbog viška historije naroda, zbog nedostatka kulture društva, niti zbog svojih prirodnih bogatstava bilo da ih ima ili nema. Siromaštvo je posljedica pogrešnog ekonomskog modela – istakao je Kurti.

Ističe da sa ovakvim ekonomskim modelom, kakav trenutno ima Kosovo „mi bismo osiromašili i Švicarsku i Njemačku a kamoli sebe“.

- Stoga nama treba jedan drugačiji ekonomski model. Mora se povećavati domaća proizvodnja, poljoprivredna i zanatska industrija – zaključio je Albin Kurti koji će na Sarajevo biznis forumu govoriti mogućoj o saradnji BiH i Kosova.

Podijelite ovaj članak!