[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/24\/l-eb6fff43a0b5e0d554606d67754ced25.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/24\/100x73\/l-eb6fff43a0b5e0d554606d67754ced25.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/24\/l-eb6fff43a0b5e0d554606d67754ced25.jpg","size":"96.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kuleba poručio Kini: Ukrajina je otvorena za razgovore s Rusijom ako Moskva bude dobronamjerna

Šef ukrajinske diplomatije poručio je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju tokom razgovora u gradu Guangzhou u srijedu da je Kijev otvoren za pregovore s Rusijom ako je Moskva spremna to učiniti s dobrom namjerom, nešto za što Kijev trenutno nije vidio dokaze.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, najviši je ukrajinski zvaničnik koji je otputovao u Kinu od ruske invazije u februaru 2022.,  razgovarao je s kineskim kolegom Wang Yijem duže od tri sata, saopćio je ukrajinski izvor u delegaciji.

- Kuleba je ponovio da je (Kijev) spreman uključiti rusku stranu u pregovarački proces u određenoj fazi, kada Rusija bude spremna pregovarati dobronamjerno, ali je naglasio da trenutno nema takve spremnosti na ruskoj strani saopćilo je njegovo ministarstvo.

Ruske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini u 29-mjesečnoj invaziji uoči američkih izbora u novembru na kojima bi se u Bijelu kuću mogao vratiti Donald Trump koji je zaprijetio prekidom dotoka vitalne pomoći Ukrajini.

Sjedinjene Države pod predsjednikom Joeom Bidenom bile su najveća podrška Ukrajini.

Kina, druga ekonomija svjeta, pozicionira se kao neutralna u ratu, ali je proglasila "bezgranično" partnerstvo s Rusijom nekoliko dana prije invazije 2022. i ugostila je predsjednika Vladimira Putina na razgovorima, posljednji put u maju.

Kina je također pružila diplomatsku podršku Rusiji i pomogla je da se održi ruska ratna ekonomija na životu.

- Razgovori su upravo završeni. Ukupno su trajali duže od tri sata, duže od planiranog. To je bio vrlo dubok i konkretan razgovor - kazao je ukrajinski izvor u delegaciji za Reuters.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu da su oba ministra govorila o potrebi zauzimanja dugoročnog pogleda na okončanje rata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!