[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/krivic-studenti-stipendije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/100x73\/krivic-studenti-stipendije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/krivic-studenti-stipendije.jpg","size":"67.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

KS - Osigurane stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je ove godine 110 stipendija učenicima prvog i 89 stipendija đacima drugog razreda srednjih stručnih škola za školsku 2020./2021. godinu, a koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisao je ugovore s pet učenika prvih razreda i šest đaka iz drugih razreda.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno s poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, a što učenicima koji žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet nije onemogućeno da to i urade.

Iznos stipendija je 1.100 KM na godišnjem nivou po svakom učeniku.

Ministarstvo već tri godine zaredom dodjeljuje stipendije učenicima srednjih stručnih škola, a ove godine one na godišnjem nivou iznosi 1.100 KM.

- Odlučili smo da u ovoj godini dodijelimo stipendije i za drugi razred, kako bi već iduće godine imali priliku da to dobiju i učenici trećih razreda - najavio je ministar Krivić.

Dodao je kako vrlo važno izabrati zanimanje koje nas ispunjava, jer nije jednostavno cijeli život raditi posao koji niste sami odabrali ili koji ne volite.

Ugovore su danas potpisale učenice i učenici iz Elektrotehničke škole za energetiku, Srednje škole metalskih zanimanja, Srednjoškolskog centra Hadžići, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, te Željezničkog školskog centra.

Stipendije su dodijeljene na osnovu javnog poziva koje je raspisalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Među zanimanjima za koje su dodijeljene stipendije su: elektroenergetičari, elektromehaničari, operateri na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalateri, zavarivači, zlatari-draguljari, stolari, bravari, farmeri, mesari, prerađivači mlijeka, voćari-vinogradari-vinari, mehaničari hidraulike i pneumatike, keramičari-podopolagači, moler-farbar, rasadničari, hemijski čistači, autolimari, autolakireri, zavarivači-bravari...

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!