[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-bdc3816159fab1b6c7c9456bf08c1b8b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/100x73\/l-bdc3816159fab1b6c7c9456bf08c1b8b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-bdc3816159fab1b6c7c9456bf08c1b8b.jpg","size":"126.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da nijedna zemlja nije imuna na terorizam, odgovarajući na pitanje da li je došlo do velikog neuspjeha sigurnosnih službi u sprječavanju smrtonosnog napada u petak na koncertnu dvoranu, najgoreg napada u Rusiji u posljednje dvije decenije.

Najmanje 137 ljudi je poginulo, a 182 povrijeđeno kada su četvorica muškaraca upala u dvoranu Krokus, zasipajući ljude mecima prije nego što su zapalili salu sa 6.200 mjesta.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu u obraćanju naciji da će svi odgovorni biti kažnjeni. On je rekao da je privedeno 11 osoba, od kojih su četiri krenule prema Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da je neprimjereno komentirati preuzimanje odgovornosti za napad od strane Islamske države dok je istraga u toku.

- Istraga je u toku. Do sada, nijedna verzija nije iznesena - rekao je Peskov novinarima. 

Na pitanje da li je takav smrtonosni napad koji se dogodio neposredno pored ruske prijestolnice bio neuspjeh za specijalne službe, Peskov je rekao da su emocije na vrhuncu, ali da nijedna zemlja nije imuna.

- Nažalost, naš svijet pokazuje da nijedan grad, nijedna država ne može biti potpuno imun od prijetnje terorizma - kazao je Peskov, dodajući da su specijalne službe neumorno radile na odbrani Rusije.

- Borba protiv terorizma je stalan proces koji zahtijeva punu međunarodnu saradnju. Ali možete vidjeti da se sada u ovom najakutnijem periodu konfrontacije takva saradnja ni na koji način ne ostvaruje u potpunosti - dodao je.

Federalna služba sigurnosti (FSB), glavni nasljednik KGB-a iz sovjetskog doba, jedna je od najmoćnijih institucija Rusije. Od 2008. godine vodi je Aleksandar Bortnikov, koji je upoznao Putina sa tokom istrage nakon napada.

Sjedinjene Države su saopštile da su dvije sedmice ranije upozorile Rusiju na mogućnost napada u Moskvi. Ti obavještajni podaci naveli su američku ambasadu u Moskvi da izda upozorenje da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!