[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/25\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/25\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/25\/download.jpg","size":"80.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Korejci smislili genijalno rješenje za jedan od najčešćih problema današnjice - razbijeni ekran mobitela

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su kako su pronašli idealno rješenje za problem koji muči milione ljudi širom svijeta - napukle ekrane mobilnih aparata. 

Stručnjaci sa korejskog Instituta nauke i tehnologije, kao i Univerziteta Yonsei, uspjeli su razviti polimer koji je moguće ugraditi u LCD zaslone kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban sam se "zaliječiti". 

Ono što su oni upotrijebili jeste supstanca koja je dobivena od lanenog ulja, koje se, pod UV svjetlom može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati. 

Kako su kazali, stvorili su takav polimer koji sadrži mikrokapsule sa uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer, su zatim pretvorili u zaštitini sloj koji se može nanijeti na ekran smart telefona, te kada dođe do oštećenja, pucaju mikrokapsule i ispunjavaju pukotine, te se tako popravljaju oštećeni dijelovi ekrana.

- Samozacijeljujući prozirni polimidi mogu biti rješenje za produljenje životnog vijeka mobilnih telefona, pogotovo fleksibilnih zaslona i elektroničkih materijala -  kazao  je Jung Yong-chae, prenosi zimo.dnevnik.hr. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!