[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-b588b0d279f3630218803ef2ffdf346b.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/100x73\/l-b588b0d279f3630218803ef2ffdf346b.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-b588b0d279f3630218803ef2ffdf346b.jpeg","size":"79.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Konaković učestvovao na 8. Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas na 8. Ekonomskom forumu 2024 pod nazivom "SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontacije do kooperacije", koji je organizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U uvodnom obraćanju ministar Konaković je istakao važnost ekonomskih tema za BiH, te da naša zemlja uprkos značajnim potencijalima kojima raspolaže ima uvjerljivo najmanje stranih investicija od svih zemalja u regiji.

Naglasio je da mu je čast biti dijelom 8. Ekonomskog foruma BiH koji na najbolji način dijagnosticira potencijale, šanse, ali i slabosti Bosne i Hercegovine te otvara prostor za narative koji bi političari trebali češće koristiti.

Konaković je podsjetio da je ekonomska diplomatija u fokusu rada MVP BiH, te da se kontinuirano radi sa našim DKP-ima kako bi u svijetu promovisali prilike za ulaganja u BiH, potakli izvoz roba i usluga iz naše države, te privukli turiste.

U kontekstu važnosti evropskih integracija, podcrtao je da se ovih dana po prvi put na pravi način pojavljuju informacije o našem izvozu, uvozu, investicijama u BiH, te dodao da to tjera političare u BiH da u fokus stave ono što je najvažnije građanima u ovoj zemlji, a to je njihov interes, njihova ljepša budućnost i kreiranje radnih mjesta.

Konaković je poručio da bez političke stabilnosti nema ekonomije i da se sve rangira prema tome. Naglasio je da ova zemlja već dugo to nema, te da su zato događaji poput današnjeg Foruma velika šansa da se ova tema nametne u bosanskohercegovačkoj javnosti i natjera sve političare da se bave ozbiljnim temama.

- Ulazak naše zemlje u EU otvara nove mogućnosti za investicije, poslovne projekte i transfer tehnologija, što direktno doprinosi ekonomskom rastu i poboljšanju životnog standarda svih građana Bosne i Hercegovine. Stoga je neophodno nastaviti s provedbom reformi i jačanjem institucija kako bismo ispunili standarde i kriterije EU, što će nas u konačnici približiti cilju stabilne, prosperitetne i ujedinjene Bosne i Hercegovine u srcu Europe - rekao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

U fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024. je uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena s posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!