[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/eljko-komsic-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/100x73\/eljko-komsic-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/eljko-komsic-1.jpg","size":"252.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Komšić: Hoće li biti preletača

Uoči pregovora  između šest stranaka Socijaldemokratske partije, Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Naroda i Pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, razgovarali smo sa Željkom Komšićem, predsjednikom  Demokratske fronte.

Razgovarao: Dario Novalić

  • Početkom godine smo razgovarali o Vašoj ideji ujedinjenja. Mjesec po završetku izbora imamo rezultate kakve imamo. Šta da se ostvarila Vaša ideja o ujedinjenju? Šta bi bilo kad bi bilo?

- E nema toga šta bi bilo kada bi bilo! To su već špekulacije. Stojim iza svega što sam rekao: da smo na izbore izašli kao jedan politički subjekt, ujedinjeni ili kako god da to nazovemo, garantujem da bismo danas bili jači i od SDA. Govorimo o više od 300 hiljada glasova! To znači da sve ovo što se dešava oko kompozicije vlasti na svim nivoima ne bi postojalo!

  • Šta će se sada desiti? Hoće li se Sarajevski i još najmanje četiri kantona osloboditi nacionalnih stranaka ili...?

- Ima više nacionalnih stranaka od toga što ja mislim da Vi mislite. Ne govorimo samo o SDA, HDZ i SNSD. Po meni je i Narod i pravda nacionalna stranka, Pokret demokratske akcije je nacionalna stranka, A-SDA je nacionalna stranka. Ako govorimo o konceptualnim razlikama teško da bismo mogli napraviti tu vlast, izuzev u Tuzlanskom i, možda, Zeničko-dobojskom kantonu. To, dakle, ako govorimo o jednoj vrsti eliminacije nacionalnih stranaka.

  • Postoji li mogućnost da se u Kantonu Sarajevo napravi vlast bez SDA?

- Postoji! Rezultati izbora su takvi da se vlast na svakom nivou bez svakoga možre napraviti .

  • No, vi ne želite sa Narodom i pravdom. Ne želite Dinu Konakovića?

- Mi smo glasali za njegovu smjenu i baš bi bilo smiješno da glasamo da on bude premijer!

  • A šta ako Narod i pravda bude prevaga, bitan glas za Kanton Sarajevo bez SDA u vlasti?

- Mi smo kolegama iz SDP-a i Naše stranke rekli - ako insistirate da Konaković bude na čelu Kantona uredu, mi ćemo to podržati, no nećemo učestvovati u toj vlasti. Jer Narod i pravda sigurno nije građanska stranka. Nemamo problema ako će premijer pripasti bloku lijevih građanskih stranaka, odnosno onoj koja je osvojila najveći broj glasova, a to je onda Naša stranka. To je sasvim druga slika, da se razgovarati. Da Konakovića biramo za premijera, a smjenjivali ga prije par mjeseci, stvarno bi bilo smiješno.

  • Siguran sam da znate da SDA ne sjedi skrštenih ruku dok se Vi dogovarate kako da uspostavite vlast u Kantonu Sarajevo i ostalim kantonima gdje je to moguće. Imali ste kontakte sa nekim iz SDA?

- Siguran sad da SDA neće sjediti skrštenih ruku. Svašta oni mogu prežaliti, ali Sarajevo teško! Ja se jesam našao sa gospodinom Izetbegovićem i rekao mu da imamo jako loše iskustvo sa SDA-om i HDZ-om iz prethodnog mandata i da u takvu varijantu više nećemo ulaziti. Šta će ko drugi uraditi ja ne znam, ne mogu garantovati za to, nemam pojma zaista. To je stvar organa stranaka.

  • Iz nekoliko različitih izvora smo saznali da SDA vrlo predano, na dnevnoj bazi vrši pregovore sa potencijalnim preletačima ili „papcima“, kako ih zovu u Republici Srpskoj? Prelazni rok je uvelike počeo?

- Ko sa kim razgovara, ne znam! U DF-u ne postoji delikt sjedenja, to je legalno i legitimno, svako sa svakim može razgovarati.

  • Tema ovoga broja magazina Start BiH i jesu preletači, papci, ljudi koji mijenjaju partiju i svoje odluke za materijalnu korist. Šta nam o tome možete reći?

- Takvih će uvijek biti. To nije ništa novo ni kod nas, a ni u susjednim državama, kako vidim. Dakle, mi smo pokušali da tu varijantu izbjegnemo uvođenjem jednog novog instituta u radu stranke pri pravljenju listi. To su ugovori sa ljudima koji su išli na liste. Ne sa svima, nego onima koji su bili nosioci lista. Jasno je tu rečeno da ako neko napravi štetu stranci, završava na sudu. Tužit ćemo ga i tražiti obeštećenje!

  • O kome iznosu govorimo?

- Postoje skale. Zavisi koliko je u koga uloženo, zavisi koliko stranka gubi odlaskom nekoga. Različiti su iznosi od nivoa do nivoa. I, da Vam kažem, iz DF-a neće niko otići!

  • A iz SDP-a i Naše stranke?

- E, to ne znam, vidite sa njima!

  • Kada znamo sve te potencijalne opasnosti formiranja vlasti, kolike su šanse, u procentima, da SDP, DF i NS formiraju vlast u kantonu Sarajevo?

- Danas, s ove pozicije mislim da govorimo o procentu od 80 % šansi!

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!