[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/290119zeljko-komsic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/100x73\/290119zeljko-komsic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/290119zeljko-komsic.jpg","size":"53.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić: Deklaracije o razbijanju BiH izraz protivljenja presudama iz Strazbura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, saopćeno je iz njegovog ureda.

Po Komšićevim riječima, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

- Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata. Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično - poručio je Komšić u svom saopćenju.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!