[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/211124komsic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/100x73\/211124komsic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/211124komsic-markica.jpg","size":"84.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić: BiH nije poklonjena, nego je izborena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da se povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine treba prisjetiti prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine koje je održano u Mrkonjić - Gradu.

- Državnost Bosne i Hercegovine obnovljena je u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima. Oni, nažalost, još nisu poraženi, te i danas nastavljaju sa svojom politikom sijanja mržnje i politikom uništenja države BiH – kazao je.

Tvrdi da su prije 78. godina te politike na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a doživjele politički, a nešto kasnije i vojni poraz.

- Pobjedu je odnijela antifašistička politika Narodnooslobodilačkog pokreta, na čelu s vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom, koja je oko sebe okupila najšire slojeve stanovništva i koja je bila integrativni faktor. Ta politika nije insistirala na ideološkim podjelama, nego na jedinstvu u otporu prema okupatoru i izdajnicima države. Zato je tada i uspjela – istakao je.

Naglasio je da uspjeh te politike nije bio samo u pobjedi civilizacije nad anticivilizacijom, premda je u simboličkom smislu najvažniji.

- Taj uspjeh bio je konkretan i opipljiv. Jedna od najvećih, i zapravo najvažnijih tekovina ZAVNOBiH-a, jeste početak izgradnje institucija Republike Bosne i Hercegovine – kazao je.

Bez institucija vlasti, koje su, istina, u samom početku bile samo političke, Komšić kaže da Bosna i Hercegovina ne bi mogla zaživjeti kao Republika, niti bi ikada poslije postojala mogućnost za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

- Obilježje današnjice upravo su napadi na institucije države. Napadi dolaze upravo od onih politika koje su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na dijelu teritorije koju kontrolišu, suspendovali ZAVNOBiH. Prvo su ga suspendovali kao vrijednost čineći zločine protiv države i njenih građana, pa potom i zvanično kroz dokumente – istakao je.

Međutim, smatra da to nije bilo slučajno.

- Proglasiti nevažećim načela antifašizma koji je utkan u temelje državnosti mogla je samo ona skupština koja se i tada, poput nekih danas, nastojala postaviti iznad države te da je s te i takve pozicije razvlašćuje s ciljem uništenja. Historijsku ocjenu takve politike dale su presude međunarodnih sudova. Međutim, presude samo utvrđuju činjenice i ništa više od toga. Na nama koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu ostalo je da izvučemo pouke – kazao je.

Komšić ističe da pouke nismo izvukli, jer smo ponovo dovedeni pred iste izazove.

- Pred izazov kako i na koji način spriječiti napade na institucije države, čija je izgradnja počela ZAVNOBiH-om, a pri tome očuvati ono što je poslije države najvažnije, a to je mir. Očuvati državu jedino će biti moguće ukoliko se ujedinimo i ukoliko konačno prestanemo da tolerišemo ili iznalazimo različite vrste opravdanja za one koji uopće ne kriju namjeru razvaljivanja države Bosne i Hercegovine – naglasio je.

Komšić smatra da za kontinuirano podrivanje institucija države nema opravdanja i da svako onaj ko pokušava da relativizuje ili opravda takvo postupanje ne čini dobro ovoj državi.

- Neprijatelji ove države moraju znati da nastavkom napada na njene institucije rizikuju sve, a neće dobiti ništa – smatra Komšić.

Mišljenja je da ZAVNOBiH u sebi sadrži još jednu važnu pouku koja kaže da historijsko iskustvo borbe za državu Bosnu i Hercegovinu uči tome da se prije svega, i u prvom redu, moramo osloniti na vlastite snage.

- Ni ovakva Bosna i Hercegovina, koja po dejtonskom Ustavu nastavlja svoj državno - pravni kontinuitet, nije nam poklonjena nego je izborena. Zato nikada ne smijemo gubiti iz vida sljedeće: kakvi god napadi na državu i njene institucije se provodili, ili kakva god se rješenja o definitivnoj etničkoj podjeli države nudila, ništa od toga se neće desiti ukoliko mi sami ne dignemo ruke od vlastite države – tvrdi Komšić.

Izrazio je uvjerenje da od države neće dići ruke te da će njene institucije braniti svim demokratskim sredstvima.

- Sudbina naše države nije u rukama onih koje prečesto znamo da molimo za pomoć, nego u rukama nas koji ovdje živimo i koji ćemo uz nju ostati šta god da se dogodi. Biti uz svoju državu, bezrezervno i bez kalkulacije stvar je vlastitog dostojanstva i to je ono što nam nikada ne može i neće biti oduzet – kazao je.

Komšić smatra da, ma koliko se mnogi trudili da svaki neuspjeh pojedinca pripišu neuspjehu države, ili svaki uspjeh pojedinca okarakterišu kao uspjeh unatoč državi, nikada im u očima građana Bosne i Hercegovine neće uspjeti ogaditi vlastitu domovinu.

Tvrdi da je Bosna i Hercegovina izdržala i veće silnike od onih koji šire svaku vrstu defetizma, apatije, i sveopćeg kritizerstva koje ima za cilj da većinu građana ove države uvjeri da država nije nikakva vrijednost.

- Njeno hiljadugodišnje postojanje takve kakva jeste na najbolji način demantuje i nastavlja to činiti. Nastavit će i onda kada nas više kao pojedinaca ne bude, jer dolazi, i tek će da dođe generacija Bosanaca i Hercegovaca koja ima dovoljno vlastitog dostojanstva, hrabrosti i snage da odbrani državu i izgradi demokratsko društvo jednakih građana. Ja u to vjerujem – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!