[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/18\/greens.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/18\/100x73\/greens.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/18\/greens.jpg","size":"320.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH

Kompanija Greens bavi se proizvodnjom mikropovrća, začinskog i ljekovitog bilja, zapošljava osobe s invaliditetom

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

Foto: Mevludin Mekić

 

Nedavno istraživanje koje je proveo jedan univerzitet u Teksasu, SAD, pokazalo je da pozitivne priče pomažu ljudima da bolje prihvate druge ljude, doprinose osjećaju pripadnosti zajednici i motivišu pozitivne društvene promjene. Projekat „Greens“, koji radi na principu društvenog preduzetništva i kroz svoje aktivnosti nastoji da uključi osobe s invaliditetom u proizvodni proces, sa pravom nosi oznaku „pozitivne priče“.

   DOBRA IDEJA JE POLA POSLA

Kompanija Greens bavi se proizvodnjom mikropovrća, začinskog i ljekovitog bilja. Sa radom su počeli prije dvije godine, uz podršku NVO ProReha i Fondacije Mozaik. Cilj projekta je zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje ne mogu na otvoreno tržište rada. Proizvodnja je smještena u naselju Hotonj, pored Sarajeva.

- Za začinsko bilje smo se odlučili zato što je istraživanje tržišta pokazalo da na našem tržištu i nema nekog izbora začinskog i ljekovitog bilja, naročito svježeg. Još je manji izbor onoga što je uzgojeno na ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo.Nakon toga smo krenuli s identifikacijom i odabirom osoba, edukacijom uposlenika i proizvodnjom - objašnjava Aldin Drnda, asistent na projektu Greens.

Dobra ideja je uvijek pola posla, a u Greensu su imali čak dvije jer je  mikropovrće potpuno novi koncept na području BiH.

- Radili smo istraživanje u hotelima i restoranima i zaključili da hoteli i restorani sa četiri i pet zvjezdica trebaju da koriste svježe začinsko bilje, a svi top kuhari u svojim jelima koriste mikropovrće. Njega nije bilo na tržištu BiH tako da su gostujući kuhari najčešće donosili mikropovrće iz inostranstva. Nakon toga smo odlučili da krenemo sa tim. Akcenat je na svježini, kvalitetu i ekološkom uzgoju - dodaje Dino Dizdarević, saradnik na projektu.

Istina, da bi ideja u potpunosti uspjela, potrebna su i određena sredstva, a proces dobijanja certifikata o organskoj proizvodnji je skup, dugotrajan. To ne sprečava Greens da se u procesu proizvodnje ne pridržava svih standarda organskog uzgoja. Certifikat je jedan od prioriteta u narednom periodu.

greens-4.jpg

- Ispunjavamo sve standarde organske proizvodnje, ali je dobijanje certifikata skup i dug proces. Od početka smo krenuli s organskim principima uzgoja. Uzeli smo certificirano organsko sjeme, supstrat - zemlju od proizvođača koji imaju fitocertifikat za zemljište, koje je sterilno i organskog porijekla. Sam princip održavanja biljaka je isključivo tretiranje organskim preparatima i sredstvima koja nemaju hemiju u sebi - pojašnjava Drnda.

   ŽAROM PROTIV ŠTETOČINA

A kako izgleda organsko tretiranje biljaka ilustruje Dizdarević:

- Protiv vaši se borimo bijelim lukom, protiv nekih drugih se borimo žarom. To je jedino što koristimo, ali to zahtijeva ogroman ljudski angažman. Biljke žarom tretiramo tri, četiri puta sedmično da bismo postigli isti efekat koji ima hemijska zaštita biljaka.

Sagovornici su saglasni da potreba za organskim proizvodima stalno raste i predstavlja budućnost. Istovremeno, broj certifikovanih organskih proizvođača je i dalje mali. Pomenuti certifikat bi im omogućio i veću proizvodnju, ali i odškrinuo vrata inostranog tržišta. U Greensu trenutno uzgajaju 15 sorti ljekovitog bilja / začina i pet sorti mikropovrća.

- Naši kupci su ljudi koji potenciraju zdrav život, hoteli i restorani visoke klase i kuhari. Prepoznatljivi smo na tržištu i ljudi se sami javljaju. Kada je riječ o prodaji, ona se bazira na nekoliko principa. Zahvaljujući Fondaciji Mozaik dobili smo prije policu u Merkatoru, u Ložioničkoj ulici, u Sarajevu, uskoro idemo na razgovor i u Merkator u Banjoj Luci. Imamo i direktnu prodaju hotelima i restoranima, prodaju u Centru. Prošle godine smo prodavali i na Sarajevo Summer Marketu, a prodajemo i putem društvenih mreža - kaže Dizdarević.

greens-3.jpg

Trenutno imaju 10 zaposlenika u proizvodnji, a pored njih imaju i „zaštitnu“ radionicu gdje je na edukaciji još 10 osoba koje uče proces proizvodnje da bi vremenom i širenjem proizvodnje mogli u „pogon“ .

- Naša je proizvodnja specifična, radimo s osobama s invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, tako da smo morali sve njima prilagoditi. Uzgajamo na stolovima u plasteniku da bismo osobama u kolicima i onima koji imaju problema sa leđima olakšali pristup pa ne radimo ništa na zemlji. Sve mogu raditi sjedeći - ističe Dizdarević.

S obzirom da je proizvodnja mikropovrća u većem dijelu svijeta još pionirski poduhvat, do znanja nije bilo lako doći.

- Po znanje smo išli u Zagreb, tamo postoji jedna mala porodična firma koja uzgaja mikropovrće. Otišli smo na teren i usvojili koncept uzgoja. Moji roditelji su radili na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu i od njih sam puno naučio - otkriva nam Dizdarević.

 PROIZVODNI CIKLUS 7-21 DAN

Proizvodnja se za sada obavlja u jednom plasteniku od 150 kvadrata, stakleniku od 30 kvadrata koji ima osigurano grijanje tokom zimskih mjesec. Postoji i unutrašnja proizvodnja na 30-ak kvadrata. Sve biljke su sezonske, osim chilli papričica koje su višegodišnje biljke, a prodaja je na komad. Radovi se obavljaju tokom cijele godine jer, kako nam pojašnjavaju, uvijek je nešto u fazi sijanja, nešto drugo u fazi naklijavanja, rasta ili pripreme za prodaju i prodaje. Napominju da ne rade masovnu proizvodnju nego namjenski onoliko koliko su približne tržišne potrebe.

- I to je jedan od razloga zašto smo se odlučili za mikropovrće jer je od trenutka sijanja do distribucije potrebno svega od sedam do 21 dan. To su mlade biljke koje su nakon klijanja visoke oko tri centimetra, i tada ima najveći intenzitet ukusa, najveći procenat vitamina i u tom uzrastu je koriste kuhari i stavljaju kao „final touch“ na tanjir. Nekada u mjesec dana imamo dvije berbe mikropovrća. Radili smo mikropovrće i u januaru pod LED rasvjetom. Mikropovrće su zapravo mladi izdanci biljaka. Ono se u jednom trenutku siječe i plasira. Kada biste ga pustili, izraslo bi veliko - pojašnjava Drnda.

Trenutni akcenat uposlenika Greensa je na zadržavanju postojećeg kvaliteta i na širenju prodajnih mjesta. Kada je riječ o dugoročnijem planiranju, imaju jasan cilj.

- Želimo da budemo vodeći proizvođač svježeg začinskog bilja u BiH! Cilj nam je i razvijanje proizvodnje mikropovrća jer smo jedini u BiH i da iskoristimo tu početnu prednost - uvjerava nas Dizdarević koji ovom priliku izražava veliku zahvalnost poznatom bh. kuharu Nerminu Hodžiću koji je, kaže, veliki prijatelj Greensa.

Dobrih proizvoda nema bez dobrih radnika, a Kerim Mašala (27) je jedan od najvrednijih. U Greensu je od prvog dana.

greens-2.jpg

- Ovdje radim već dvije godine. Sadim biljke u plasteniku. Svaki dan dolazim na posao, a radno vrijeme je do 14 sati. Posao nije težak, uživam u njemu. Najviše volim da sadim biljke. Nekada poslije posla odemo i na piće - kaže Mašala.

Dizdarević napominje da među uposlenima ima i onih koji su veći dio života proveli po raznim zavodima, da bi nakon izlaska prešli u stambene jedinice Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH (Sumero) i žive samostalno. Greens im je omogućio posao i sigurna primanja. Jedan od njih je i Elvir Čupović (36).

ZADOVOLJNI RADNICI

- Ovdje sam oko tri mjeseca. Sretan sam što imam posao i što su mi dali priliku. Prije godinu dana sam izašao iz Zavoda u Pazariću, gdje sam bio još kao beba - od 2001. sam bio u Bakovićima, 2009. se vratio u Pazarić, a onda sam bio prebačen u Drin. Iz Drina sam izašao prije godinu dana. Tada sam preko interneta čuo za organizaciju Sumero, raspitao se i tako sam ovdje završio. Sada živim u Vogošći. Radim na sađenju, zalijevanju, presadama... Imamo pauze kada su visoke temperature i vodi se računa o zaposlenima. Ovo je gospodski posao! - oduševljen je Elvir.

Mađu najmlađim i po godinama i po „stažu“ je Alen Spahić (23), iz Sarajeva. Tu je mjesec i ovih dana će primiti prvu platu.

- Radim na istim poslovima kao i kolege. I ja sam ovdje došao preko Sumera. Ovo je gospodski posao. Dosta mi je građevine i ugostiteljskih poslova - poručuje Alen.

Zadovoljstvo na njihovim licima dok obavljaju ovaj zanimljivi posao govori više od svih riječi.

PET MARAKA KOMAD

Cijena pojedinačnih biljaka je pet maraka ukoliko dođete u Centar, koji se nalazi u Hotonju.

-To je jedna bijela dekorativna čaša sa naljepnicom. Unutra je manja čašica sa biljkom koja je već tretirana organskim đubrivom i spremna za upotrebu. Jedna od naših inicijalnih ideja je bila da napravimo neku vrstu urbanog vrtlarstva. Gotov proizvod koji možete držati u stanu na polici i koristiti po potrebi - kaže Dizdarević.

U Greensu se uzgaja menta, majčina dušica, kopar, celer, peršun, melisa, bosiljak sitni lisni, talijan, ljubičasti, salata i vlasac te 20 vrsta chilli paprika. Od mikropovrća uzgaja se gorušica, brokula, rotkvica, grašak i cvekla.

  DOMAĆE JE NAJBOLJE

U Greensu napominju da ne koriste komercijalna sjemena.

- Za proizvodnju mikropovrća mora se koristiti organsko, netretirano sjeme. Sjemena uzimamo od certifiranih proizvođača u BiH - kaže Drnda koji se prisjeća i nekih zanimljivosti. - Imali smo u početku slučajeva da momci zasade pogrešnu biljku pa naraste nešto skroz drugo od planiranog.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!