[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/01\/zem-muzej-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/01\/100x73\/zem-muzej-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/01\/zem-muzej-1.jpg","size":"542.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tri dobra proglasila spomenicima

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovini na sjednici, kojoj su prisustvovali predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević, donijela je odluke o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su: Pokretno dobro – Tora, koja se čuva u Gradskoj biblioteci u Olovu, općina Olovo,  Grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Borić u Tuzli i  Graditeljska cjelina – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, sa pokretnim naslijeđem, općina Centar Sarajevo.

 Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju historijske građevine – vila Emericha Pascola u Banjoj Luci, te izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Manastir Ozren, sa freskama, u Petrovu, općina Petrovo, kojima su redefinirane mjere zaštite tih dobara, saopćeno je iz Komisije.

Sjednici su uz članove Komsije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Podijelite ovaj članak!