[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/hn20211118276571.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/100x73\/hn20211118276571.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/hn20211118276571.jpg","size":"108.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Komemoracija vukovarskim žrtvama u središtu Beograda

 Udruga Žene u crnom (ŽUC) organizirala je u četvrtak u središtu Beograda komemoraciju vukovarskim žrtvama, stojeći u šutnji s transparentom "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru".

U pješačkoj zoni Knez Mihailove ulice Ženama u crnom pridružili su se i predstavnici Građanskog demokratskog foruma (GDF), a skup je osiguravala policija, što se je rijetkost kad je riječ o prosvjedima, odavanju počasti žrtvama ili mirovnim akcijama ŽUC-a, prenosi Hina.

Uz sjećanje na stradale u Vukovaru, pripadnice ŽUC-a ukazale su i na postojanje logora za Hrvate, koji su s početka sukoba dovođeni na područje Srbije, u Sremsku Mitrovicu, Stajićevo kod Zrenjanina i Begejce na području općine Žitište, te je zatražila da se na tim mjestima postave spomen-ploče.

"Srbija i njezine institucije trebaju uvažiti zahtjev Žena u crnom i udruge Art klinika, koje ponavljamo već 15 godina, uz potporu više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugdje", poručile su članice ŽUC-a tražeći i potporu za druge vidove simboličkih naknada žrtvama i njihovim obiteljima.

Po ocjeni ŽUC-a, država Srbija i državne institucije trebaju utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

Jedna od čelnica ŽUC-a Staša Zajović rekla je novinarima da je stopirano institucionalno suočavanje s prošlošću i da treba deblokirati rad Tužiteljstva za ratne zločine, te utjecati na obrazovni sustav kako bi se jasnije osvijetlila novija povijest, uključujući i žrtve Srebrenice i srebrenički genocid.

Zajović je ocijenila da su u Srbiji "krivci oni koji ukazuju na zločine, a slave se oni koji su činili zločine".

Građanski demokratski forum (GDF) ocijenio je u povodu obljetnice pada Vukovara, da 18. studenoga 1991. godine "nije pao samo Vukovar, već je pala Jugoslavija".

Vođa GDF-a Zoran Vuletić izjavio je za Hinu da je "Vukovar neizbrisiv dokaz zločinačke politike koja je manipulacijom o obrani Jugoslavije i raspirivanjem revanšizma i nacionalizma, ujedinila Jugoslavensku narodnu armiju i krvožedne paravojne formacije".

"I ono što se u toj sramnoj kronologiji zla ne smije zaboraviti, rušitelji su iz Srbije krenuli na Vukovar, kao egzekutori politike Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika. Osvetničko divljanje rušitelja trajalo je mjesecima, dok grad više nije prestao ličiti na sebe, a tisuće ljudi je ubijeno, ranjeno ili primorano da ode ne znajući gdje", ocjenjuje GDF.

Srbija ni danas nema volje, snage, ni želje da se s tim sjećanjem suoči, istaknuo je Vuletić.

Skup u središtu Beograda je, uz povremene upadice i verbalne provokacije pojedinih prolaznika, protekao bez incidenata.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u povodu vukovarske obljetnice da su ruševine u tom gradu posljedice nacionalizma i fašizma.

"Ruševine ovoga grada u susjedstvu Vojvodine upozoravaju na pogubne posljedice nacionalizma i fašizma. Grad na Dunavu, nekad složna višenacionalna sredina, postao je žrtvom nacionalističke i velikodržavne politike Slobodana Miloševića. S druge strane, stajao je šovinizam Franje Tuđmana", ocijenio je Čanak u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, građani Vukovara "postali su žrtvom ratnog bezumlja dobrovoljnih davalaca tuđe krvi".

Beogradski mediji prenose poziv povjerenice Vijeća Europe Dunje Mijatović političkim vođama Balkana na otvaranje policijskih i vojnih arhiva.

"Poslije 30 godina sjećamo se žrtava opsade Vukovara, od kojih mnoge još čekaju na istinu i pravdu. Ponovno pozivam političke lidere u regiji da otvore policijske i vojne arhive u kojima bi mogli čuvati i informacije o nestalima i radi bolje suradnje na tom planu", napisala je Mijatović na Twitteru povodom 30. obljetnice stradanja Vukovara.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!