[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/duga-ravna-kosa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/100x73\/duga-ravna-kosa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/duga-ravna-kosa.jpg","size":"56.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/duga-ravna-kosa_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/100x73\/duga-ravna-kosa_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/duga-ravna-kosa_1.jpg","size":"56.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/dugi-paz.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/100x73\/dugi-paz.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/17\/dugi-paz.jpg","size":"92.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Koje frizure najbolje odgovaraju vašem tipu lica?

Šišanje ili promjena stila može biti hrabar korak, ali rezultat ponekad može biti manje nego zadovoljavajući ako nije pravilno usklađen sa vašim oblikom lica. Ali kako možete znati koje frizure odgovaraju vašem tipu lica?

Tajna leži u razumijevanju vaših jedinstvenih karakteristika lica i znanju kako da ih najefikasnije istaknete. U ovom sveobuhvatnom vodiču, pomoći ćemo vam da dekodirate ovu misteriju istražujući odnos između različitih oblika lica i idealnih frizura koje odgovaraju svakom od njih.

Od ovalnih do četvrtastih, okruglih, u obliku srca, dugih i dijamantskih oblika lica, otkrićete koje frizure će poboljšati vaše karakteristike, osiguravajući da više nikada nećete napustiti salon razočarani!

Razumijevanje vašeg oblika lica

Prije nego što uđemo u specifičnosti svakog oblika lica, ključno je da prvo razumijete svoj. Mjerenje širine obrva, jagodica i vilice, kao i dužine vašeg lica od čela do brade može da pruži dobar pokazatelj. Dobro je znati svoj oblik lica kako biste, na primjer, mogli da izaberete najbolje svečane frizure za posebne prilike!

Vjerovatno će vam biti lakše kada pročitate koji sve oblici lica postoje i koje su skladno tome idealne frizure za vas.

Ovalni oblik lica

Oni sa ovalnim licem imaju čelo koje je nešto šire od njihove zakrivljene brade. Ovaj oblik lica je uravnotežen i harmoničan, što znači da će većina frizura dobro pristajati.

Duga stepenasta frizura: Duga kosa sa stepenima dodaje dimenziju i naglašava uravnotežene karakteristike ovalnog lica. Stepeni prelijepo uokviruju lice, omekšavaju karakteristike i istovremeno pružaju strukturu.

Paž ili dugi paž: Bez obzira da li više volite kratki ili dugi paž, ovi stilovi su odlični za ovaj tip lica. Oni pokazuju simetriju ovalnog lica, dodajući šik i moderan izgled. Ovo je jedna od najboljih frizura za profesionalni izgled, za situacije kao što su razgovori za posao i tome slično!

Kvadratni oblik lica

Kvadratno lice karakteriše široko čelo, široke jagodice i jaka, ugaona linija vilice. Cilj je ublažiti ove jake linije i uglove.

Dugi, meki talasi: Meki talasi uvode tečne linije koje uravnotežuju jake uglove kvadratnog lica. Održavanje dužine preko ramena takođe može izdužiti lice.

Stil sa razdjeljkom sa strane: Razdjeljak sa strane može da razbije simetriju kvadratnog lica. Spajanje ovoga sa dugom stepenastom kosom koja uokviruju lice može pomoći da se omekšaju ugaone linije.

Okrugli oblik lica

Okruglo lice je široko koliko i dugo, sa najširom tačkom na obrazima. Ovdje je cilj izdužiti lice i stvoriti definisanije linije.

Duga ravna kosa: Duga, ravna kosa može umanjiti zaobljenost stvarajući iluziju dužine. Srednji razdjeljak može dodatno naglasiti dužinu.

Piksi frizura sa volumenom: Piksi frizura sa volumenom na vrhu može da izduži okruglo lice. Dodavanjem volumena na vrhu i održavanjem bočnih strana kose urednim, možete izdužiti okruglo lice i stvoriti više vertikalnih linija. Ovo je jedna od najboljih frizura za kratku kosu!

Srcoliki oblik lica

Lica u obliku srca imaju široko čelo i jagodice sa uskom bradom. Ključ za uokviravanje lica koje ima ovaj oblik je balansiranje užeg donjeg dijela lica sa širim gornjim dijelom lica.

Šiške ošišane sa strane: Šiške koje se nose sa strane mogu uravnotežiti širinu čela sa ostatkom lica. Odlučivanje za duže, pernate šiške može proizvesti najbolji efekat.

Dugi meki talasi: Talasaste frizure mogu dodati volumen oko linije vilice, nadoknađujući širinu čela i pružajući uravnoteženiji ukupni izgled.

Dugi oblik lica

Duga ili "duguljasta" lica su uska, ali zato imaju dužinu. Cilj stilizovanja kose za duga lica je da se stvori iluzija širine kako bi se izbalansirala dužina.

Paž dužine do brade: Paž dužine do brade može dodati širinu i volumen bočnim stranama lica, pomažući da se stvori proporcionalniji izgled.

Meki talasi ili kovrdže: Uključivanje talasa ili kovrdža, posebno oko obraza, može proširiti izgled lica. Odabirom bočnog razdjeljka može se stvoriti dodatna širina, upotpunjujući dugački oblik lica.

Lice u obliku dijamanta

Lica u obliku dijamanta su najšira na jagodicama, sa uskim čelom i linijom vilice približno jednake širine. Cilj stajlinga za lica u obliku dijamanta je da istakne jagodice dok uravnoteži usko čelo i bradu.

Duge ravne frizure: Duge i ravne frizure su odličan izbor za dijamantska lica. Povlačenje kose iza ušiju pokazuje jagodice, dok šiške mogu pomoći da se proširi čelo. Ali ne zaboravite da dugoj kosi treba pažljiva njega!

Talasasta stepenasta frizura srednje dužine: Za one koji žele malo dužine, stepenasta frizura srednje dužine može dodati širinu čelu i liniji vilice dok pokazuje vaše jagodice. Neuredni slojevi nude opušten i moderan izgled dok balansiraju uskost dijamantskog lica. Pobrinite se da postoji meki prijelaz između slojeva kako bi čitava frizura bila izbalansirana.

Razumijevanje vašeg oblika lica igra značajnu ulogu u određivanju koje će frizure najbolje upotpuniti vaše karakteristike. Bez obzira da li imate ovalni, kvadratni, okrugli, srcasti, dugi ili dijamantski oblik lica, postoje brojne lijepe frizure koje mogu naglasiti vaše jedinstvene karakteristike i lični stil.

Zapamtite, samopouzdanje je ključ za nošenje bilo koje frizure, pa izaberite onu sa kojom se osjećate prijatno i lijepo.

 

(Foto: https://www.pexels.com/)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!