[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/08\/l-0c7aeb3a30f79a1588b0aa9315162467.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/08\/100x73\/l-0c7aeb3a30f79a1588b0aa9315162467.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/08\/l-0c7aeb3a30f79a1588b0aa9315162467.jpg","size":"53.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Knjiga ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ značajan doprinos struci i nauci

Odbor za kardiovskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka i umjetnosti BiH prezentirao je danas publikaciju grupe autora ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ u kojoj se govori o utjecaju oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje djece, izdanje na bosanskom i engleskom jeziku.

Jedna od autora prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević rekla je za Fenu da je prva knjiga, na bosanskom jeziku, objavljena prošle godine, u okviru obilježavanja 70 godina ANU BiH, a sad i englesko izdanje. Okarakterizirala je to kao značajan doprinos, kako struci tako i nauci.

Ta knjiga je rezultat višegodišnjeg timskog rada medicinskih profesionalaca u Međunarodnom projektu Odbora za kardiovskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka i umjetnosti BiH, koji se provodi od 2017. u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj.

U tom istraživanju sudjelovali su medicinski stručnjaci raznih specijalnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke, a uključili su i kolegu iz Slovenije. Rađeno je istraživanje zdravlja trudnica (oralnog zdravlja i prehrambenih navika) i praćeno da li dijete, nakon što se rodi, ima nekih kardiovaskularnih promjena.

- To je interesantna studija, rezultat timskog rada stručnjaka (ginekologa, dijetetičara, stomatologa, pedijatra, kardiologa, nutricioniste) i polučila je interesantne rezultate koji su prezentirani u nekoliko država Evrope. Uvjerena sam da će knjige, nastale kao rezultat istraživanja, biti izvor i baza za dalja istraživanja u toj oblasti. Suština je da uočimo da li možemo, otkrivanjem novih faktora rizika, prevenirati potrebe za intenzivnim neonatalnim njegama, kao i bolestima kardiovaskularnog sistema - kazala je Mesihović - Dinarević. 

‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje - uticaj oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje djece’ objavljenja je u izdanju Akademije nauka i umjetnosti BiH, a sadrži sedam poglavlja. Autori knjige su Senka Mesihović-Dinarević, Berislav Topić, Vjekoslav Krželj, Lutvo Sporišević, Aida Ramić - Čatak, Anes Jogunčić, Senad Sarić, Grit Kristen, Samir Prohić, Sanja Jurišić, Laiana Cambj-Sapunar, Davor Petrović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!