[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/11\/knjiga-hirurgija-kirurgij.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/11\/100x73\/knjiga-hirurgija-kirurgij.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/11\/knjiga-hirurgija-kirurgij.jpg","size":"87.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Knjiga 'Hirurgija/Kirurgija' promovirana i u Mostaru

U Hotelu Mepas u Mostaru u subotu je predstavljen prvi bosansko-hercegovački udžbenik 'Hirurgija/Kirurgija' skupine bh. autora, profesora kirurgije s pet državnih medicinskih fakulteta (Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara i Foče).

Knjiga je proizvod dugogodišnjeg iskustva i zajedničkog rada najistaknutijih bh. kirurga i prva iz oblasti kirurgije koju su napisali domaći autori.

Na četvrtoj promociji, nakon Sarajeva, Banjaluke Tuzle, uz neke od autora, sudjelovali su federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Ante Kvesić, rektor mostarskoga sveučilišta Mostar Zoran Tomić, te dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Mostar Milenko Bevanda. 

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" predstavlja zapisan svojevrstan vrhunac trenutne medicinske djelatnosti iz kirurške oblasti (Neurokirurgija, Abdominalna, Torakalna,  Plastična, Dječja, Urologija te Ortopedija i Ortopedska trauma) u kojoj su 3 urednika, 16 autora i 11 koautora svoj skoro trogodišnji rad ukoričili na 1.246 stranica, odnosno 22 poglavlja koja obuhvaćaju sva područja kirurgije.

Govoreći o važnosti knjige, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako je riječ o sveobuhvatnoj knjizi kirurgije.

-Naši studenti, specijalizanti i oni koji žele u ovom području kirurgije napredovati, u ovoj knjizi će naći poglavlje koje njih interesira i na taj način pratiti najnovije spoznaje iz oblasti koju žele - poručio je ministar Mandić.

Jedan od glavnih urednika knjige "Hirurgija/Kirurgija" Fuad Pašić s Kliničkog centra Tuzla napominje kako se radi o sintetiziranju najboljih akademskih kliničkih znanja u BiH.

- Najbolji kirurzi s pet medicinskih fakulteta udružili su svoje znanje i objavili prvi fundamentalni udžbenik iz kirurgije. To će biti privilegija svih studenata na svim medicinskim fakultetima da uče od najboljih- dodao je dr. Pašić.

Uz glavnog urednika Pašića, knjigu su uredili još dva glavna urednika, prof.dr. Samir Delibegović, prof.dr. Goran Krdžalić te šesnaest urednika poglavlja.

Recenzenti knjige su prof.dr. Ekrem Dizdarević - BiH, prof.dr. Miroslav Bekavac-Bešlin -  Hrvatska, prof.dr. Božina Radević - Srbija, prof.dr. Aleš Tomažič - Slovenija.

Na kraju promocije, ravnatelj SKB-a  Ante Kvesić, koji je i predstojnik katedre za kirurgiju, uručio je pet knjiga kirurgije za petoro najboljih studenata s Medicinskoga fakulteta. 

"Hirurgiju/Kirurgiju" je objavila Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a sintetizirana su znanja autora Samira Delibegovića, Ismeta Gavrankapetanovića, Nermira Granova, Mirsada Hodžića, Reufa Karabega, Gorana Krdžalića, Benjamina Kulovca, Ante Kvesića, Nenada Lalovića, Siniše Maksimovića, Radmila Marića, Fuada Pašića, Ismara Rašića, Nedžada Rustempašića, Milana Simatovića i Nikice Šutala.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!