[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/kina-sad-napetosti-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/100x73\/kina-sad-napetosti-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/kina-sad-napetosti-xinhua.jpg","size":"51.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina se protivi američkoj posjeti Tajvanu

Kina je u srijedu saopćila da posjeta visokog zvaničnika američke vlade Tajvanu ugrožava "mir i stabilnost" u regionu, u vrijeme kada su odnosi između ove dvije sile doživjeli najveće zahlađenje u historiji.

De facto ambasada SAD-a u tajvanskoj prijestolnici Tajpeju saopćila je da će američki ministar zdravstva Alex Azar predvoditi delegaciju u posjeti ovoj samoupravnoj otočkoj zemlji, za koju Peking tvrdi da je dio Kine i za koju su ranije izrazili namjeru da će zauzeti, prenio je AFP.

- Kina se odlučno protivi službenoj posjeti Sjedinjenih Država Tajvanu - izjavio je na redovnom brifingu za medije Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Pozivamo SAD da se pridržavaju jednokineskog načela i obustave sve oblike službenih razmjena s Tajvanom, kao i da se suzdrže od slanja pogrešnih signala tajvanskim snagama koje se bore za nezavisnost - dodao je on.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!