[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/xi-jinping-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/100x73\/xi-jinping-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/xi-jinping-2.jpg","size":"87.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina i Južna Koreja pripremile teren za posjetu Xi Jingpinga Seulu

Južna Koreja i Kina usuglasile su se u četvrtak da pripreme teren za posjetu Južnoj Koreji kineskog predsjednika Xi Jinpinga i da sarađuju oko zakočenih razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu i bavljenju pandemijom koronavirusa.

Šef kineske diplomatije Wang Yi doputovao je u južnokorejsku prijestonicu Seul u srijedu navečer, nakon dvodnevne posjete Japanu, dok se azijske vlade pripremaju za promjene koje donosi nova američka administracija.

- Obje strane usuglasile su se da aktivno komuniciraju kako bi se situacija s COVID-19 stabilzirala i stvorili bi se uslovi za posjetu predsjednika Xija - navodi u saopćenju južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je Wang održao razgovore s južnokorejskom ministricom vanjskih poslova, Kang Kyung-wha.

Kina i američka saveznica Južna Koreja tradicionalno su podozrive jedna prema drugoj u posljednjim godinama, ali su pronašle zajednički teren na polju ekonomske saradnje i zajedničkih briga oko sjevernokorejske žurbe da stvori nuklearno oružje.

Očekivalo se da Xi posjeti Južnu Koreju u ovoj godini, ali je epidemija koronavirusa te planove "stavila na čekanje".

Wang je izjavio da je njegova posjeta istaknula značaj napora "strateških partnera" i rada na promoviranju mira i stabilnosti.

- Kriza s COVID-19  neće poraziti građane naše dvije zemlje - izjavio je Wang, putem predvodioca, dok je počinjao njegov sastanak s Kang, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!