[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-bc03d8852e8381d8d81a0c6b48bd4ab6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/100x73\/l-bc03d8852e8381d8d81a0c6b48bd4ab6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-bc03d8852e8381d8d81a0c6b48bd4ab6.jpg","size":"65.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

KIKI - međunarodni festival dječjeg filma od 8. do 14. listopada

Jedanaesto izdanje međunarodnog festivala dječjeg filma KIKI održat će se od 8. do 14. listopada u Zaboku, Krapini i prvi puta u novootvorenom kinu u Krapinskim Toplicama, a u glavnom natjecateljskom programu prikazat će se 30 kratkometražnih filmova iz 23 zemlje.

"Međunarodni festival dječjeg filma KIKI, festival koji svojoj publici od najmlađih nogu usađuje ljubav prema filmskoj umjetnosti, razvija filmsku kulturu i vizualnu pismenost, zakoračio je u svoje drugo desetljeće postojanja u kojem ponovo u kina Hrvatskog zagorja donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade", ističu organizatori festivala, Društvo "Naša djeca" Zabok i Građanska organizacija za kulturu GOKUL.

U glavnom natjecateljskom programu organizatori najavljuju 30 kratkometražnih filmova iz Hrvatske te Australije, Belgije, Bjelorusije, Češke, Francuske, Irske, Izraela, Južne Koreje, Kine, Luksemburga, Kanade, Kolumbije, Njemačke, Nizozemske, Novog Zelanda, Rusije, SAD-a, Škotske, Španjolske, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

O pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

Filmovi odabrani za natjecanje raznovrsni su žanrovski i u umjetničkom pristupu, a zajednička im je karakteristika da se bave aktualnim i intrigantnim temama današnjice. Podijeljeni su u četiri glavna tematska bloka: obiteljski i međuljudski odnosi i suradnja, pojedinac, društvena margina te priroda i okoliš.

Kako ističu organizatori, filmovi otvaraju pitanja odnosa prema marginaliziranim društvenim skupinama, promiču međugeneracijsku solidarnost, te čine važan iskorak iz heteronormativnog određenja obitelji, ističući njezinu važnost u ma kojem sastavu postoji.

"Filmovi su to koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu, pa uz mlade gledatelje sasvim sigurno u njima mogu uživati – a ponešto i naučiti – i odrasli", dodaje se u najavi.

Na ovogodišnjem KIKI-ju prvi put će se naći i dva dugometražna filma, koji će biti prikazani na otvaranju i zatvaranju festivala, javlja Hina.

Festival će otvoriti inkluzivni film "Nerazumijevalica" redatelja Alekse Maksimovića, u kojemu glume djeca i mladi s teškoćama u razvoju, a zatvorit će ga film o odrastanju djevojčice Sofije, "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića.

Kao i do sada filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći filmologinja i vizualna umjetnica Nika Petković i filmski teoretičar Silvestar Mileta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!