[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/klima-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/klima-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/klima-4.jpg","size":"117.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Kerry: Samit COP26 u Glazgovu posljednja najbolja nada za svijet

Američki klimatski izaslanik John Kerry kaže da je samit COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu "posljednja najbolja nada za svijet da se složi".

Kerry je za BBC rekao da ključne zemlje vode politiku koja graniči s time da je "vrlo opasna".

Rekao je da ako se emisije stakleničkih plinova u narednih devet godina ne smanje dovoljno, nema šanse za postizanje dugoročnih ciljeva.

Cilj je zadržati porast zemljine temperature na 1,5C.

Naučnici  su rekli da će do kraja ovog desetljeća biti potrebno da globalna emisija ugljika padne za 45 posto u odnosu na nivo iz 2010. godine.

No, osim kratkog razdoblja tokom globalnog prekida ekonomije zbog pandemije koronavirusa, emisije i dalje rastu.

Kina, najveći svjetski emiter, bit će ključna za svaku nadu u snažan ishod na COP26, koji se održava u Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!