[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/john-kerry.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/100x73\/john-kerry.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/john-kerry.jpg","size":"52.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Kerry doputovao u Bruxelles na sastanke o transatlantskoj klimatskoj saradnji

Američki specijalni izaslanik za klimatska pitanja John Kerry doputovao je u Bruxelles u utorak kako bi s evropskim zvaničnicima raspravljao o transatlantskoj saradnji nakon odluke američkog predsjednika Joa Bidena da se ponovo pridruži Pariškom klimatskom sporazumu u borbi protiv klimatskih promjena.

Poput predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, Biden je izjavio da je borba protiv globalnog zagrijavanja među njegovim najvišim prioritetima. Biden je izjavio da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti klimatskom Sporazumu u prvim satima svog predsjedničkog mandata, poništavajući ukaz o povlačenju iz Sporazuma koji je potpisao njegov prethodnik Donald Trump.

Kerry će se sastati s potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za klimatska pitanja, Fransom Timmermansom, i oni će raspravljati o pripremama za naredni klimatski samit u Glasgowu u novembru. Također će razgovarati s von der Leyen i pridružit će se sedmičnom sastanku Komisije posvećenom transatlantskoj saradnji na klimatskom polju.

Pariški klimatski sporazum iz 2015. također obavezuje zemlje da iznesu planove o smanjenju njihove emisije stakleničkih gasova kao što je ugljen dioksid, koji se oslobađa iz sagorijevanja fosilnih goriva. Čelnici EU u decembru su postigli teško dogovoreni Sporazum o smanjenju emisije stakleničkih gasova bloka za najmanje 55 posto do 2030. u poređenju s nivoima iz 1990.

Evropska unija želi da bude lider u borbi protiv globalnog zagrijavanja i obećala je postići cilj klimatske neutralnosti do sredine stoljeća u okviru Zelenog akcionog plana. Bidenova administracija tek treba objaviti novi nacionalni cilj do 2030. o smanjenju američke emisije stakleničkih gasova.

Pored klimatskog samita u novembru, Kerry će također raspravljati o pripremama za samit čelnika zemalja koje predvode klimatsku akciju od 22. do 23. aprila u SAD-u.

Kerry će se također sastati sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom, saopćili su američki zvaničnici, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!