[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/advija-kanlic-djeca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/100x73\/advija-kanlic-djeca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/advija-kanlic-djeca.jpg","size":"46.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Kćerka Advije Kanlić: Još uvijek nismo ukopali majku. Još uvijek čekamo obdukciju

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sabina Sarajlija odgovorala je na pitanja zastupnika na sjednici Skupštine KS-a. Između ostalog, odgovarala je na pitanja o smrti Advije Kanlić koja je preminula prije skoro dva mjeseca, a kod koje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Na pitanje zašto do sada nije urađena obdukcija preminule Advije Kanlić čiji članovi porodice skoro dva mjeseca čekaju obdukciju, Sarajlija je kazala da je Tužilaštvo KS-a izdalo naredbu za obdukciju i pokušalo u institucijama u KS-u i FBiH utvrditi da li se može obdukcija uraditi.

- U međuvremenu smo pribavili i mišljenje iz RS-a i radimo na tome da se obdukcija povjeri institutu u Republici Srpskoj, navela je glavna tužiteljica Sarajlija.

Naredba za obdukciju tijela preminule Kanlić izdata je 25. marta, ali ona do danas nije urađena.

„Još uvijek nismo ukopali majku. Još uvijek čekamo obdukciju“, kazala je Ehlimana Kanlić za novinsku agenciju Patria kćerka preminule.

Ona i njen brat Nezir ni do danas nemaju nikakve odgovore osim da odbijaju da urade obdukciju jer nemaju adekvatnu opremu!

Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije postupio po naredbi Tužilaštva KS da se izvrši obdukcija 52-godišnje Advije Kanlić koja je preminula od posljedica koronavirusa 24. marta.

Preminula žena danima se javljala ljekarima, ali bez obzira na teško zdravstveno stanje i simptome koje je imala karakterističnim za koronavirus, nije testirana. Preminula je 24. marta u sanitetskom vozilu pred vratima Doma zdravlja Ilidža. Tek nakon smrti je uzet bris i utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Smrt Advije Kanlić, iza koje je ostalo dvoje djece, do danas nije do kraja rasvijetljena, a predmet je upravo zbog okolnosti pod kojim je preminula otvorilo Tužilaštvo KS.

No, nije ovo jedini predmet ovog tužilaštva. Naime, u slučaju doktora Šefika Pašagića koji je preminuo 5. aprila na Klinici Podhrastovi obdukcija nije urađena, a sahranjen je uz prisustvo najbližih članova porodice. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!