[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/kavaovic-zec.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/kavaovic-zec.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/kavaovic-zec.jpg","size":"94.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Kavazović i Zec: Pokrenuti aktivnosti na očuvanju Počitelja kao unikatne baštine

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je primio bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca. Tema razgovora bila su dva bh. grada - Srebrenica i Počitelj.

Kavazović je ovom prilikom zahvalio Zecu na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u tom bh. gradu.

- Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju - prenosi Mina.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, "podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!