[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/04\/l-166fbfde6e0f066342cf4881a0b19220.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/04\/100x73\/l-166fbfde6e0f066342cf4881a0b19220.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/04\/l-166fbfde6e0f066342cf4881a0b19220.png","size":"945.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Katunska naselja u BiH i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Završna konferencija projekta 'Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine' upriličena je u Fojnici, a radi se o projektu koji je realiziran u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Bosna i Hercegovina. Cilj je da se procijeni turistički potencijal i ponuda katunskih naselja prekograničnog područja.

Program menadžerica Projekta i Sarajevske razvojne agencije (SERDA) Aida Džamalija Duran podsjeća da su katuni, od davnina poznati kao stočarska mjesta, mjesta privremenog boravka stočara koji su izvodili stoku radi bolje ispaše.

- Danas se ta mjesta više spominju u kontekstu potencijalnih turističkih lokacija. Tako smo htjeli da valorizujemo katune, kao atraktivne turističke destinacije, te smo kroz projekt osigurali niz aktivnostima kojima se radilo na unaprjeđenju turističkog mobilijara (znakova, signalizacije) i osposobljavanju lokalnog stanovništva za bavljenje turizmom - kazala je za Fenu.

Tretirali su pet katunskih naselja u Bosni i Hercegovini (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Otigoške i Gvožđanske staje), a tretirani su i katuni planine Bjelasice u Crnoj Gori.

Po njenim riječima, na konferenciji u Fojnici prikazan je i film koji ima za cilj promovirati katunska naselja na regionalnom nivou. Planirano je da taj promotivni film bude korišten na sajmovima i sličnim skupovima na međunarodnom nivou.

- Otvorili smo priču koju možemo nadograđivati. Potencijal je veliki, vrlo je atraktivno. Možemo to nadograđivati u smislu trasiranja nekih novih tematskih staza, uvođenja novih turističkih sadržaja, izrade novih turističkih paketa i promovirati ih kao takve - kazala je.

Precizira da su, kroz Projekt, već trasirali jednu stazu (dužine oko 200 km), koja je pogodna za planinarenje i za biciklizam. Sadrži i prateći turistički mobilijar i signalizaciju. Postoji, kaže, perspektiva da se nadogradi, kroz neke druge razvojne inicijative.

- Staza koja je trasirana povezuje tih pet katunskih naselja obuhvaćenih Projektom. Ujedno je i dio tematske staze koja je, na određeni način, nadopuna katunskoj stazi u Crnoj Gori. Ovo poprima kontekst regionalne priče - kazala je.

Dodaje da su njihovi partneri u Crnoj Gori, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore, sličan projekt radili sa Albanijom i Kosovom.

- U tu ponudu uvrstili smo i Bosnu i Hercegovinu, njene vraničke katune. Nazvali smo tu rutu Vranički katuni, a ima pristup iz pet okolnih općina koje gravitiraju planini Vranici (Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Visoko i Konjic) - naglasila je.

Džamalija Duran kaže da im je i Općina Fojnica partner u Projektu, te dodaje da je načelnik Sabahudin Klisura okarakterizirao to kao značajnu priliku za tu općinu koja ima velike potencijale u turizmu ali nisu dovoljno prepoznati niti dovoljno iskorišteni.

- Fojnica je tradicionalno poznata po termalnoj vodi i Lječilištu, ali ima još propratnih turističkih sadržaja koji bi bili atraktivni domaćim i turistima iz inozemstva - naglasila je.

Projekt "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" implementirali su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Ukupna vrijednosti Projekta je oko 466.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 396.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!