[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/l-2f2d9e6b2fbfea45561a75d99151f5d7.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/100x73\/l-2f2d9e6b2fbfea45561a75d99151f5d7.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/l-2f2d9e6b2fbfea45561a75d99151f5d7.png","size":"304.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Katar: Postignut određeni napredak u pregovorima o primirju s Hamasom

Katar kaže da je postignut određeni napredak u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i da će nastaviti posredovanje kako bi Izrael i Hamas "pronašli kompromis", prenosi Al Jazeera Balkans.

Zaljevska država, Egipat i Sjedinjene Američke Države sudjeluju u višemjesečnim pregovorima o primirju koji uključuju razmjenu zarobljenika i dostavu očajnički potrebne humanitarne pomoći u ratom razorenu Gazu.

- Postignut je određeni napredak proteklih dana - rekao je katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani na konferenciji za novinare sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom održanoj u Madridu.

- Uložili smo ogromne napore i održali nekoliko uzastopnih sastanaka s pokretom Hamas u pokušaju da premostimo jaz između dvije strane i postignemo sporazum o postizanju primirja i razmjeni zarobljenika - dodao je.

Osim sedmodnevne pauze u novembru, tokom koje je oslobođeno više od 100 izraelskih talaca i 240 palestinskih zatvorenika, nije bilo prekida u borbama od početka rata 7. oktobra.

Pregovori su zasnovani na planu koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja, a koji poziva na izraelsko povlačenje iz “glavnih naseljenih mjesta” u Gazi i šestosedmični prekid vatre koji bi mogao biti produžen ukoliko posrednicima bude trebalo više vremena za postizanje trajnog dogovora.

- Nastavljamo s naporima, ali za sada nismo pronašli rješenje koje je najbliže onome što je predstavljeno - rekao je katarski premijer.

- Čim to bude postignemo, kontaktirat ćemo izraelsku stranu kako bismo pokušali premostiti jaz i postići dogovor što je prije moguće - poručio je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!