[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/podgorica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/podgorica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/podgorica.jpg","size":"137.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Kandidatura Crne Gore za zaštitu ljudskih prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) birat će 14.oktobra članove Savjeta za ljudska prava, a kandidat za izbor je i Crna Gora, iz korpusa država istočne Evrope. Osim Crne Gore, iz tog korpusa kandidat je i Litvanija.

To je objavila međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Woč (HRW), iskazujući zabrinutost što dio država koje su kandidati imaju ozbiljne probleme sa poštovanjem ljudskih prava. HRW je aplovala da se zemlje članice UN suzdrže od glasanja za Kamerun, Eritreju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge kandidate koji ne ispunjavaju uslove za članstvo u najvišem tijelu UN za ljudska prava, prenosi RTCG.

Navodi se da je za 14. oktobar najavljeno da će Generalna skupština UN izabrati 18 članova u Savjet za ljudska prava na trogodišnje mandate, počevši od januara 2022.godine. Kandidati su Kamerun, Eritreja, Gambija, Benin i Somalija za afričku grupu, Katar, UAE, Kazahstan, Indija i Malezija za azijsku grupu, Argentina, Paragvaj i Honduras za grupu Latinske Amerike i Kariba, Luksemburg, Finska i Sjedinjene Američke Države za zapadnu grupu, i Litvanija i Crna Gora za grupu Istočna Evropa.

HRW podsjeća da je prošlo više od tri godine otkako su se Sjedinjene Američke Države pod ranijim predsjednikom Donaldom Trampom povukle iz Savjeta za ljudska prava, pozivajući se na kritike tog savjeta prema izraelskim postupcima,, Ipak, SAD ponovo traže članstvo u savjetu, nakon što je predsjednik Džo Bajden obećao da će zauzeti drugačiji stav prema ovom tijelu UN, prenosi RTCG.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!