[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/miniature-car-model-toy.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/100x73\/miniature-car-model-toy.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/miniature-car-model-toy.jpg","size":"50.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kako BMW vidi budućnost: Autonomno vozilo koje ima dnevni boravak

Tokom jučerašnje konferencije, na kojoj je predstavljeno vozilo Mini Vision Urbanaut, BMW je pokazao da su njegovi dizajneri dobro razmislili o automobilima budućnosti. Naime, glavni naglasak je stavljen na vanjski dizajn, a unutrašnjost podsjeća više na udobni dnevni boravak nego na auto.

Unutrašnjost auta je manje više, već decenijama rađena na istom principu - sa prijeda se nalaze dva odvojena sjedišta, koja se ne mogu rotirati prema nazad, već  se samo mogu pomijerati gore ili dole. Sa zada se nalazi "fotelja" ili "sečija" za dvije do tri osobe, a iza kojih se nalazi prtljažnik ili gepek. Takva vizija unutrašnjosti nije ostavila previše prostora za eksperimentiranje, što su iz BMW-a promijenili i učinili drukčijim.

U njihovom modelu Mini VIsion Urbanautu, prednja sjedišta se mogu okrenuti prema nazad, tako da se umjesto klasičnih sjedišta dobijete gotelje i kauč, nakon što se na zadnjem sjedištu spuste nasloni. 

Bez obzira na tu "moć" koju posjeduje ovaj automobil, on neće biti velik, a dužina će iznositi 4,46 metara. 
Još jedna pogodnost jeste postojanje mini šanka - i to nakon što se ploče i volan spuste, dok se vjetrobransko staklo može podići na gore, tako da automobil može biti i kao balkon. Zaista fascinantno! 

Treba napomenuti kako ovakav koncept ili možda, makar ne u ovom obliku se još zadugo neće pojaviti na cestama. Ono što je još zanimljivije, jeste što će to biti autonomno vozilo kojim će moći upravljati i čovjek u bilo kojem trenutku ako to bude potrebno, javljaju iz firme BMW.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!