[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/xx_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/100x73\/xx_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/xx_1.jpg","size":"84.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Kad nije htio otac, može sin - Đulen Đon Gerero blista u dresu Reala

Đulen Gerero. Ime koje ljubiteljima fudbala vraća uspomene na prelaz između XX i XXI vijeka, na čovjeka koji je igrao samo za svoj Atletik Bilbao i reprezentaciju Španije.

Želio ga je Real, Ramon Mendosa je 1995. htio da plati Baskijcima klauzulu za raskid ugovora, tadašnji trener Horhe Valdano ga je čekao raširenih ruku, ali Gerero nije htio da napusti svoju Baskiju, gdje je i završio karijeru 2006. kao 32-godišnjak.

Ali, zato u Realu sada raste njegov nasljednik, Đulen Đon Gerero, 16-godišnjak koji oduševljava špansku javnost i likom i igrom neodoljivo podsjeća na slavnog oca.

Mladi ofanzivac je debitovao za C omladinski tim, ali je brzo prebačen u B, među 18-godišnjake i ubijedio sve u klubu da je veliki talenat.

Odmah je zadužio „desetku”, tresao mreže na svih osam posljednjih mečeva, a postigao je 11 golova na isto toliko nastupa.

„Ljevak je, ali odlično kontroliše loptu sa obje noge. Ima izvrsne tehničke mogućnosti i sjajno šutira. Veoma je ofanzivan, zna da postiže golove, ali želi i da ih namješta. Dobro čita igru i lako asistira”, piše u izvještaju koji su sastavili treneri mlađih kategorija Reala.

Veliki tekst o dječaku koji je 2017. godine stigao u Real je objavila „Marka”. Đulen Đon je rođen u Bilbaou, ali se sa porodicom preselio u Malagu, gdje mu je otac radio sa mlađim kategorijama.

Kada je bio 10-godišnjak, proglašen je za najboljeg igrača Andaluzije u svom uzrastu, a na prestižnom turniru „Aspeitija” je dao gol za pobjedu nad Espanjolom u finalu.

Otac mu je snimao svaki meč kamerom, jer je žalio što nije imao uspomene iz dana kada je on bio mladi fudbaler. Osim toga, ti snimci su Đulenu koristili da ukaže sinu na greške i brusi njegov talenat.

Od 2017, Gerero senior više ne nosi kameru na stadionima širom Španije, jer je preuzeo U16 reprezentaciju te zemlje. Pozvao je i sina, a on je na debiju dao dva gola i upisao asistenciju.

O mlađem Gereru je pričao i Havijer Klemente, koji je njegovog oca kao 20-godišnjaka odveo na Mundijal u SAD 1994.

- Vidio sam ga uživo prije dvije godine, na Uskršnjem turniru, i učinilo mi se da ima veliki potencijal. Ako bude ličio na oca, sigurno će biti veliki fudbaler - istakao je Mali Napoleon.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!