[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/koreja-raketa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/100x73\/koreja-raketa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/koreja-raketa.jpg","size":"65.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Južna Koreja uspješno izvršila i drugi test rakete Nuri

Drugo probno lansiranje bilo je uspješno jer je postavila lažni satelit u orbitu, rekao je ministar nauke Lee Jong-ho.

Raketa je poletjela iz svemirskog centra Naro na južnoj obali države u 16 sati po lokalnom vremenu.

Raketa KSLV-II Nuri s tri komponente, proizvod Korejskog instituta za aeronautička istraživanja (KARI) ponijela je 1,5 tona materijala u orbitu, 600 do 800 kilometara iznad Zemlje.

Riječ je o ključnom projektu Južne Koreje koja želi osnažiti svoj svemirski projekat i postići ambiciozne ciljeve u 6G mreži, špijunskim satelitima i misijama na Mjesec.

Raketa koristi samo južnokorejsku tehnologiju te je prva koja je u potpunosti proizvedena u toj zemlji. 

Prošlu raketu, lansiranu 2013., razvijala je s Rusijom.

Nurijev prvi ispit u listopadu rezultirao je uspješnim lansiranjem, no neuspješnim postavljanjem tereta u orbitu jer je motor treće faze izgorio prije no što je planirano.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!