[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/jean-cloud-juncker.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/100x73\/jean-cloud-juncker.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/jean-cloud-juncker.jpg","size":"258.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Juncker: Zapadni Balkan treba evropsku perspektivu kako bi izbjegao novi rat

 

Evropska unija treba prihvatiti nove članice sa zapadnog Balkana kako bi izbjegla rizik izbijanja novog rata u toj regiji, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, otvarajući prostor za moguće sukobljavanje s Francuskom i ostalim zemljama koje se opiru proširenju bloka.

- Ako se ne otvorimo prema zemljama u krajnje kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju - poručio je Juncker Evropskom parlamentu.

 - Ne želim da se rat vrati na Balkan, i mi se trebamo otvoriti prema njima - kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, međutim, također se obraćajući Evropskom parlamentu, kako vjeruje da EU treba da poboljša svoju unutrašnju vladavinu prije otvaranja s novim članicama.

- Hoćemo li imati 30,32 članice u narednih par godina? S istim pravilima to jednostavno nije izvodivo - kazao je Macron.

Evropska komisija objavit će tokom dana izvještaj o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovom članstvu u bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pojačavanje napora bloka ka otvaranju prema regiji, koja bilježi rastući ruski i kineski uticaj, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!