[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/joe-biden-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/100x73\/joe-biden-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/joe-biden-aa.jpg","size":"49.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Joe Biden potpisuje niz uredbi prvog dana predsjedanja

Novozabrani američki predsjednik SAD-a Joe Biden potpisat će niz uredbi u srijedu, prvog dana predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Američkih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain, javlja Al Jazeera Balkans.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko država, uglavnom s muslimanskom većinom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je odlazeći predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istakao je da se odnose na ​​četiri Bidenova prioriteta – borba protiv pandemije korona virusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje ekonomije i borba za socijalna i rasna prava.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obaveza postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tokom pvih deset dana predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klain.

- Ove mjere olakšat će milionima Amerikanaca koji pate od ove krize - objasnio je budući šef kabineta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!