[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/19\/yellow-leaves-2919183-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/19\/100x73\/yellow-leaves-2919183-960-720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/19\/yellow-leaves-2919183-960-720.jpg","size":"669.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Jesenje pospremanje- spremite vaš dom za zimu

Za nekoliko dana nam kalendarski i zvanično stiže jesen, te je vrijeme za generalno pospremanje vašeg doma. Preporučujemo vam da najdetaljnije, dubinsko čišćenje uradite u proljeće, nakon što je vaš dom bio zatvoren u zimskim mjesecima. Ipak, i jesenje spremanje obuhvata mnogo značajnijih kućnih poslova.

U cijelom domu

  • Operite prozore i prebrišite ekrane: Sada je savršen tajming da vaši prozori budu čisti, prije nego što ih zatvorite na duže vrijeme zbog zime. Prvo usisajte okvire prozora kako biste uklonili prašinu. Ukoliko je potrebno, dodatno zatvorite okvire silikonom. Zatim isperite stakla blagim rastvorom za čišćenje.
  • Operite zavjese i ostavite ih na štriku da se osuše. Prilikom pranja koristite najmanju temperaturu, stavite manje deterdženta a više omekšivača ukoliko želite da vam duže mirišu. U zavisnosti od tkanine, zavjese možete odnijeti i na hemijsko čišćenje.
  • Isto sredstvo iskoristite da prebrišete sva ogledala i druge slične površine u kući.
  • Provjerite i očistite lampe i sijalice: Skinite poklopce od lampi te očistite bube i prašinu koja se sakupljala tokom godine. Zatim prebrišite lampe i zamijenite sijalice ukoliko je potrebno.
  • Ručice, vrata i prekidači: Ovo je često zaboravljen zadatak tokom čišćenja! Da samo znate kakva prljavština i bakterije se kriju na vratima i prekidačima, vjerovatno biste ih svakodnevno brisali.
  • Detektori dima i CO2, aparat za gašenje požara: Zamijenite baterije u uređajima koji ih koriste, provjerite da li su detektori za dim istrošeni. Ukoliko je potrebno, zamijenite ih isto kao i aparat za gašenje požara. Ne posjedujete ove uređaje? Ne bi bilo loše da ih nabavite.
  • Zidovi i pločice: Isperite zidove kojima je potrebno pranje i detaljno očistite pločice i fuge.

Kuhinja U cijelom domu

  • Očistite frižider
  • Očistite unutrašnjost rerne
  • Prebrišite i reorganizujte sve ormare i ladice u kuhinji

Kupatilo 

  • Blagim deterdžentom i izbjeljivačem ukloniti plijesni sa cijevi
  • Oprati i detaljno očistiti kupatilo
  • Baciti kozmetiku i ostale proizvode koji su otvoreni duže od 12 mjeseci

Spavaća soba

  • Operite svu posteljinu, izvadite dušeke (kada ih budete vraćali, okrenite ih na drugu stranu) i usisajte ispod i oko njih. Ukoliko je potrebno, na dušeke naprskajte mješavinu esencijalnog ulja i vode ili sprej sa lizolom, te otvorite prozore da se dobro osuši prije nego što stavite posteljinu.
  • Operite sve pokrivače, jorgane i jastuke (u vrućoj vodi, to ubija bakterije i oslobađa od prljavštine).
  • Očistite i operite obuću i odjeću, te ih odložite u vakumske vreće ili kutije kako biste ih zaštitili od prašine. Izvadite odjeću i obuću za hladno vrijeme. Uzmite jednu vreću i prođite kroz svoju zimsku odjeću. Ukoliko pronađete nešto što više ne volite da nosite ali ne prodajete, donirajte ili bacite ako ima mrlje koje je nemoguće oprati ili neko slično oštećenje.

Savjet: Prirodno čišćenje sirćetom

Osnovna mješavina za čišćenje je 1 šolja vode i ¼ destilovanog  sirćeta u flašici sa prskalicom. Tu mešavinu možete koristiti za većinu poslova, a sa prirodnim dodacima rešava i teže probleme. Sirće možete koristiti za čišćenje kompletnog kupatila. Osnovnu mješavinu koristite za zidne pločice, ostatke od sapuna na tuš kabini, lavabou i u toaletu. Za teže fleke koristite mješavinu od 2 kašike limuna, ¼ šolje sirćeta, ¼ šolje tople vode i 2 kašike boraksa. Natopite fleke i nakon nekog vremena ih uklonite četkicom. Za otčepljenje glave tuša ili odvoda koristite samo sirće. Tuš potopite i ostavite da odstoji da se kamenac otopi, a za otčepljenje pustite vrelu vodu i nakon toga sipajte sirće u odvod.

I u kuhinji osnovnom mješavinom sirćeta i vode možete očistiti skoro sve površine. Možete ga koristiti za dezinfekciju frižidera, pločica, daske za sječenje i svih kuhinjskih površina. Također, sve drvene površine možete brisati osnovnom mješavinom sirćeta i vode – pod, stolariju, vrata, roletne…

 

 

(www.zdravija.com)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!