[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/boris-johnson.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/boris-johnson.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/boris-johnson.png","size":"579.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Jedno po jedno: Korona redom šalje britanske ključne zvaničnike u izolaciju

Za razliku od većine drugih zemalja Velika Britanija, tačnije premijer Boris Johnson od početka krize sa koronavirusom odbacivao je uvođenje restriktivnih mjera za sprječavanje širenja zaraze. Mnogi su ga optuživali za svojeglavost , da ne sluša preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da mu je važnija ekonomija od zdravlja stanovništva. U međuvremenu je u medijima procurio i navodno tajni plan vlade po kojem je cilj bio da se postigne „kolektivni imunitet“.

Taj plan je podrazumijevao zaštitu samo najugroženijih skupina stanovništva. Naime, s obzirom da virus kod mladih i zdravih osoba izaziva uglavnom samo slabije simptome većina bi se oporavila i tako stekla otpornost što bi u konačnici dovelo do kolektivne imunizacije. Pod pritiskom savjetnika i njihove tvrdnje da zdravstveni sistem neće moći izdržati toliki priliv pacijenata ukoliko se ne krene sa aktivnijim suzbijanjem zaraze, Johnson je prije desetak dana popustio i pooštrio mjere. Kako se sada čini, to je bila zakašnjela reakcija.

Ministrici zdravlja Velike Britanije Nadine Dorries  koronavirus je dijagnosticiran 11. marta. Dvije sedmice kasnije, svijet je obišla vijest i da je prijestolonasljednik Princ Charles zaražem, a već danas je virus potvrđen i kod samog premijera Johsona i sekretara za zdravstvo Matta Hancocka.

S obzirom na njihove funkcije i svakodnevne sastanke koje su obavljali prethodnih dana za očekivati je da će se broj zaraženih visokih britanskih zvaničnika u narednim danima značajno povećati.

U Velikoj Britaniji je do danas registrovano ukupno 14,759 zaraženih od koronavirusa i 759 umrlih.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!