[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/15\/durakovic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/15\/100x73\/durakovic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/15\/durakovic1.jpg","size":"49.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Jasna Duraković: Olakšati i ubrzati smještaj u hraniteljsku porodicu

Jasna Duraković, zastupnica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru je uputila Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kojom se olakšava i ubrzava proces smještaja djece i odraslih u hraniteljske porodice.

“Hraniteljstvo kao porodični oblik zaštite kojom se djetetu ili odraslom licu osigurava odgovarajući  porodični smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici ima veliki značaj u sistemu socijalne zaštite i potrebno je stvoriti sve pretpostavke za njegovu jednostavnu i široku primjenu u praksi. Hraniteljstvo je trenutno možda i najbolji alat koji imamo za smještaj korisnika i ujedno najzdraviji za korisnika. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da smještaj u hraniteljsku porodicu bude brz, efikasan, ali i siguran”, poručuje Duraković.

Ovim prijedlogom iz Zakona se briše odredba da su za priznavanje prava i uključivanje na smještaj u hraniteljsku porodicu nadležne općinske službe socijalne zaštite. Poslovi iz oblasti hraniteljstva ostaju u nadležnosti Centra za socijalni rad, ali više nisu u striktnoj nadležnosti općinskih službi, nego se otvara mogućnost da Centar drugačije organizira i realizira ove poslove, a sve s ciljem pojednostavljenja i ubrzanja procedura kojima se zasniva hraniteljstvo.

“Hraniteljstvo je jedan od najvažnijih alata u socijalnoj zaštiti. Kod nas se premalo koristi, između ostalog, i zbog administrativnih peripetija koje želimo otkloniti. U mandatu naše Vlade konačno je formirana Služba za hraniteljstvo, ubrzani su procesi, a sada želimo još veću efikasnost. Usvajanjem ove zakonske izmjene omogućit će se Centru za socijalni rad bolja organizacija poslova i efikasna tranzicija s ciljem povećanja kvaliteta usluge, ali i rasterećenja ionako preopterećenih opštinskih službi socijalne zaštite”, istaknula je Duraković. 

Zastupica Jasna Duraković napominje da u Centru za socijalni rad egzistira Služba za hraniteljstvo kao posebna organizaciona jedinica koja se bavi zagovaranjem, promocijom i edukacijom hranitelja i profesionalaca i drugim poslovima na provođenju Zakona o hraniteljstvu. Ovom izmjenom otvara se mogućnost da se i pomenuta pitanja stave u nadležnost Službe koja je usko specijalizirana za hraniteljstvo i raspolaže profesionalcima koji rade isključivo na pitanjima koja se tiču hraniteljstva. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!