[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/xi-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/100x73\/xi-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/xi-2.jpg","size":"38.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Japanska vladajuća stranka poziva vladu da otkaže Xijevu posjetu

Vladajuća stranka japanskog premijera Shinzo Abea usvojila je rezoluciju kojom se traži od vlade da otkaže posjetu Japanu kineskog predsjednika Xi Jinpinga nakon što je Peking počeo s provedbom novog sigurnosnog zakona za Hong Kong.

- Nemamo drugog izbora nego da zatražimo (od vlade) da otkaže posjetu predsjednika Xija - izjavio je novinarima u utorak čelnik diplomatske komisije Liberalne demokratske stranke Yasuhide Nakayama.         

U rezoluciji se također osuđuje kineska provedba zakona u prošloj sedmici za poluoautonomni Hong Kong.

Novi zakon proglašava nelegalnim secesionističke, subverzivne ili terorističke aktivnosti, kao i vanjsku intervenciju u unutrašnja pitanja grada. Kritičari to smatraju najodlučnijim potezom Pekinga do sada prema principu „jedna zemlja, dva sistema“ koji garantira autonomiju Hong Kongu, prenosi AP.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!