[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/28\/l-862abbf7c33b382a60bd92ebddf5ee89.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/28\/100x73\/l-862abbf7c33b382a60bd92ebddf5ee89.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/28\/l-862abbf7c33b382a60bd92ebddf5ee89.jpg","size":"42.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Jandroković: Već se oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u misiji EUMAM

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da se već oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM) najavivši da će o tome u srijedu raspravljati zastupnici u Saboru.

 

"Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost", rekao je Jandroković tijekom slobodnih govora, odgovorivši  Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta) koji smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj misiji ugrožava njezinu sigurnost i predstavlja izravno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, prenosi Hina.

Jandroković je najavio da će se u Hrvatskom saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika raspravljati u srijedu.

"Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Prije toga Željko Sačić je, osvrćući se na govor predsjednika HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića vezano uz sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u, rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. Sačić smatra da je NATO time poručio: Ako obučavate, prihvatite rizik. "Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirat članak 5. NATO-a", naveo je Sačić, tumačeći NATO odluku.

Navodeći kako Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, daju joj pomoć i time deklariraju svoju solidarnost i sućut s tim narodom,  Sačić je rekao kako Hrvatska ne može ići do razine koja ugrožava njezinu budućnost. 

I Miro Bulj (Most) založio se za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali misli da je ovo direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije te "direktno Hrvatske". 

Bačić je ranije, uime Kluba HDZ-a, rekao kako se kroz tu misiju još jednom daje jasna pomoć Ukrajini koja je žrtva brutalne agresije Rusije.

Bačić je zaključio  da će se na kraju gledati samo jedno - je li Hrvatska u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!