[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/13\/puter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/13\/100x73\/puter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/13\/puter.jpg","size":"55.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Izvoz maslaca povećan za 70 posto

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 posto u odnosu na godinu ranije.  

Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 posto, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.  

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 posto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je količinski rast izvoza maslaca (70,09 posto), fermentiranog programa (18,34 posto) te sira (7,55 posto).

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 posto.

Najznačajnija izvozna tržišta u prošlog godini bila su: Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentiranog programa, odnosno proizvoda sa dodanom vrijednosti, kako navode iz VTKBiH, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!